Сьогодні вартість нафти опустилася до $38 за барель. Це найнижча ціна за останні 15 років. Оскільки собівартість видобутку нафти в Росії близько 40 доларів, то вона її вже продає у збиток собі, вважають у науково-технічному центрі "Психея".

"Навіть ціна нафти на світових ринках нижче 45-40 доларів виснажуватиме російську економіку ще більше. Адже саме за рахунок продажу енергоносіїв росіяни забезпечують дохід до свого бюджету. Чим менше надходить грошей від реалізації нафти і газу, тим менше отримує їхній бюджет", - говорить "Знай" Павло Мельник, директор консалтингової агенції "МПП-консалтинг".

Читайте також Сьогодні нафту продають найдешевше за останні 15 років

За його словами, фінансові запаси Росії стрімко скорочуються. Їх вистачить до червня-липня наступного року. Після того почнеться глибока економічна криза.

"Не виключено, що вони оголосять дефолт. Можуть бути народні виступи та перевороти в областях. Центральна московська влада триматиметься до останнього, але й вона довго не протягне", - пояснює експерт.

Популярні новини зараз
Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати
Показати ще

Він вважає, що затяжна криза чекає Росію не лише через те, що вартість сировини коштуватиме значно дешевше, ніж зараз. Основною проблемою буде зменшене споживання нафти у світі

"Зараз американська компанія "Тесла", що виробляє електромобілі, будує завод у США з виготовлення батарей. Потужності заводу "Тесла" 100 тисяч електромобілів на рік. Також виготовляти електричні машини починають корейці та німці. Оскільки найбільш купівельно спроможні люди живуть у США та Західній Європі, там суттєво впаде споживання нафти. Адже кожна людина, що пересяде з автомобіля на електромобіль, витрачатиме на рік на 1 тонну пального менше", - пояснює Павло Мельник.

Росіянам прийдеиться закупорювати деякі свердловини.

"У них важка нафта. Вона нікому не потрібна. Європа вже переходить на споживання сировини Саудівської Аравії, яка більш легша".

Нагадаємо, з минулого тижня вартість сировини почала опускатися нижче 45 доларів за барель.