Сьогодні в обмінниках американську валюту продають за 25 грн, купують – за 23,5 грн. На міжбанківському ринку долар трохи просів. НБУ також знизив офіційний курс до 23,08 грн. Після виборів американська валюта почала стрімко дорожчати. Її вартість піднялася із 23 до 25 грн. Економісти Міжнародного центру перспективних досліджень і компанії AFS не можуть чітко спрогнозувати курс на грудень, але сходяться на трьох основних сценаріях.

1. Долар впаде до 24,5 грн

Така ситуація можлива, якщо до середини грудня торговельні мережі запропонують відчутні знижки. Тоді люди продаватимуть долари й купуватимуть подарунки до Нового року та їжу на святковий стіл. Така тенденції була 2010-2012 років. Тоді перед Новим роком люди продавали на 17% більше валютної готівки ніж в інші місяці. Також пониження курсу можливе після прийняття Держбюджету, узгодженого з МВФ. Тоді міжнародні інвестори й надалі продовжуватимуть співпрацю з Україною.

Читайте також 5 шкідливих звичок, які збільшують витрати на 25%

2. Валюта коштуватиме 25-25,8 грн

Популярні новини зараз
Сім'ї отримають по 5000 гривень: хто у списку Шукати іншу роботу або голодувати у старості: яку пенсію дадуть людям із зарплатою 10 000 грн Пенсіонерам приготували пристойну надбавку, але дадуть не кожному: хтось може надіятись Як відмовитися від отримання повістки, щоб вам за це нічого не було
Показати ще

Подібна ціна долара можлива у випадку, якщо Нацбанк й далі заявлятиме, що не впливає на ринок курсоутворення, та здійснюватиме належного контролю за експортерами і банками в Україні. Також на такий курс впливають спекуляції фінустанов на міжбанківському ринку.

3. Долар подорожчає до 26-26,2 грн

Такий прогноз здійсниться за двох умов – активізації наступу росіян на Україну та тимчасового розірвання співпраці із МВФ. Як для одного, так і для іншого сценарію зараз існують важливі передумови. По-перше, росіяни можуть піти в наступ, щоб повернути електрику в окупований Крим. По-друге, очільники місій МВФ, що зараз працює в Україні, висловили своє занепокоєння великими видатками на соцсферу в двох варіантах українського держбюджету на 2016 рік.