З наступного року горілка подорожчає до 90 грн за пляшку, а коньяк – до 150 грн. Таке подорожчання відбудеться, якщо Верховна Рада проголосує за проект бюджету на 2016 рік, запропонований Кабміном.

Проект передбачає підвищення акцизного податку на алкоголь удвічі. Таким чином збираються наповнити український бюджет.

"Мінфін не доотримає щонайменше 5 мільярдів гривень наступного року, бо після збільшення ціни на горілку люди перейдуть на самогон. Його виробництво, по-перше, стимулює попит на цукор. Через це ціни на цукор піднімуться із 18 до 22-23 гривень. По-друге, люди труїтимуться від самогонки, бо не всі її женуть за правильними технологіями. Таке вже Україна проходила, коли піднімали акциз при Азарові", - говорить "Знай" Василь Войтюк із Асоціації малого бізнесу України.

Читайте також Як видурюють гроші через банкомати

За словами експерта, підняття акцизу ніяк не вплине на кількість залежних від алкоголю українців.

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Астролог побачив у травні "лихо" для України Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити
Показати ще

"Горілку в супермаркетах купують лише для корпоративів на роботі та для сімейних свят. Навіть на весіллі і інші крупні застілля люди беруть на розлив. У селах також така горілка найпопулярніша. Вона значно дешевша за марочну в пляшках. Очевидно, її виробляють ті ж заводи, але ухиляються від податків. Після збільшення акцизу такої горілки побільшає. Звісно, це буде невеликий відсоток. Держава від цього отримає незначне збільшення надходжень за рахунок тих людей, що купують алкоголь в супермаркетах. Той шлях, яким пропонує піти уряд, хибний. Збільшити податки це найпростіше. Варто було б посили контроль за контрабандою спирту та ліквідувати тіньове виробництво алкоголю", - говорить "Знай" економіст Владислав Загородній.

Нагадаємо, востаннє акциз на алкоголь піднімали влітку цього року.