У ніч перед націоналізацією з ПриватБанку вивели понад 16 млрд грн. Тепер фінустанова потребує додаткової капіталізації державою.

Про це на прес-конференції розповіла голова Нацбанку Валерія Гонтарева.

Як зазначила вона, в результаті пост-аудиту виявилося, що не 97%, а 100% корпоративного кредитного портфелю видали пов'язаним особам. Тепер державі доведеться заплатити ще більше, після того як банком керувала команда олігархів і менеджерів.

Гонтарева нагадала, що початкова сума докапіталізації ПриватБанку становила 146 млрд грн, або майже $6 млрд (близько 50% монетарної бази та 33% вкладів населення).

За словами глави НБУ, колишні власники, зокрема Ігор Коломойський, давали особисті гарантії про виконання програми капіталізації, однак вона так і не була реалізована.

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте 3G в Україні більше не буде: до чого готують мобільні оператори Замість відключення – щоденна пеня: комунальники попередили боржників Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"
Показати ще

Заступник голови НБУ Катерина Рожкова додала, що результати аудиту опублікують в кінці квітня – на початку травня. Зараз Нацбанк разом з Мінфіном та ПриватБанком розробляють програму докапіталізації банку.

Як повідомляв інформаційний портал "Знай.ua" раніше, Гонтарева розповіла, як у 2014 році зустрічалася з головою австрійського Meinl Bank, який українські банки використовували для виведення коштів та для фіктивного збільшення капіталу.