Прем'єр-міністр Володимир Гройсман наобіцяв українцям в 2017-му році зростання національної економіки.

Голова Комітету економістів України Андрій Новак, дав свою оцінку обіцянкам уряду, пише Politeka.

Як пояснив він, зростання економіки в 2017 році – це не новина і не досягнення нинішнього або попереднього уряду. Вся справа у циклічності економіки.

"У середині 2012 року українська економіка почала рухатися вниз: почав падати ВВП і продовжував до середини 2016 року, тобто чотири роки. Якби не розв'язана Росією війна, то Україна досягла б свого дна ще в 2014 році і почала рух вгору, але війна продовжила ще на два роки падіння ", — пояснив економіст.

При цьому, за словами Новака, закони економіки працюють навіть всупереч війні.

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"
Показати ще

"У 2016 році українська економіка досягла дна. А з дна вихід лише один – вгору", — підкреслив експерт.

Водночас економіст звернув увагу на катастрофічні темпи падіння. За останні чотири роки ВВП впав майже на 20%. У 2016 році темпи зростання склали 2%. А на цей рік прогнозуються ті ж 2%.

"Таким чином, на те, щоб досягти рівня середини 2012 року, піде близько 10 років. Тому слід звертати увагу не на сам факт зростання, а на його темпи", — підсумував Новак.

Як повідомляв інформаційний портал "Знай.ua" раніше, експерти розвіяли "казки" Гройсмана щодо прогнозу для української економіки.