Верховна Рада прийняла 23 березня закон про спрощення процедур рекапіталізації та реорганізації банків.

Про наслідки цього рішення для банківської системи портал "Знай.ua" дізнався у політолога Володимира Фесенка.

На думку експерта, це рішення прийняте дуже вчасно і робить честь авторам і депутатам. Прийняття закону дозволить малим і середнім банкам не починати процедуру ліквідації, але об'єднуватися між собою. Саме так банки зможуть виконати нові нормативи Нацбанку щодо збільшення капіталу.

Буквально цього тижня РНБО прийняла рішення про обмеження діяльності «дочок» російських банків в Україні, в рамках комплексного рішення РНБО по блокаді окупованих територій. Як відомо, фінансовий комітет веде діалог з Нацбанком щодо механізмів виконання цього рішення, в тому числі розглядається вимога щодо продажу таких банків іншим власникам.

У таких умовах комітет Рибалки дуже вчасно виніс на розгляд закон про сприяння процедурам об'єднання українських банків, які в таких умовах зможуть поступово взяти на обслуговування тих клієнтів, які до цього часу обслуговувалися в банках з російським капіталом.

Популярні новини зараз
Якщо на гривню більше – субсидію не отримаєте. Який дохід повинен бути для пільги Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Якби не цей закон, ряд малих і середніх банків могли закритися, а це вимагало би нових виплат із фонду гарантування вкладів, і стало би ударом по українським кредиторам. А так рішення ВР, підтримане всіма депутатами, є вигідним і для клієнтів українських банків, і для самих банків, і для фінансової системи в цілому.

Будемо очікувати, що в фінансовому секторі українські банки зможуть цілком замінити і навіть витіснити банки з російським капіталом, і це стане додатковою гарантією для фінансової безпеки держави - вважає експерт.