Браковані парашути, що в будь-який момент могли спровокувати смерть десантників під час стрибків, виявили в 11 бригаді армійської авіації в Херсоні.

Як передає "Новий День", їх під виглядом модернізованих поставила військовим запорізька компанія.

Шість прострочених парашутів виявила під час перевірки спорядження для десантно-транспортного гвинтокрила військова прокуратура Херсонського гарнізону.

На них значилося, що вони виготовлені у 2011-2012 роках, проте правоохоронців насторожив той момент, що компанія, яка постачає парашути, не займається їх виробництвом, а іншої інформації про те, ким вони були виготовлені, не було.

При більш ретельному огляді парашутів експерти були шоковані. Виявилося, що тканина, з якої вони зроблені, та часина замків зроблені ще в 70-80-х років минулого століття.

Популярні новини зараз
Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

За словами військового прокурора Херсонського гарнізону Юрія Грома, під час використання бракованих парашутів їх тканина могла порватися під натиском вітру або не спрацювало б витяжне кільце, що спровокувало б неминучу загибель десантника.

На такій махінації організатори афери зекономили майже чверть мільйона гривень.

"Після завершення експертизи посадових осіб фірмі-постачальнику парашутів буде пред’явлено звинувачення в зловживанні службовим становищем", – заявив прокурор.

У свою чергу постачальники запропонували замінити злощасні парашути на дійсно нові. Однак навіть якщо це станеться, то заміна не стане виправданням для махінаторів, а лише пом’якшувальною обставиною при винесенні обвинувального судового вироку.

Як писав інформаційний портал "Знай.ua", українські десантники у Житомирі відпрацювали стрибки без парашутів.