Підготовка до Євробачення оголила масу проблем Лівобережжя, починаючи від МАФів і закінчуючи скандалами з забудовою берега. Питання про прибережній захисній смузі (ПЗП) знову підняли київські депутати - фракція «Самопоміч» зареєструвала відповідний проект рішення. Однак обговорення документа на земельній комісії принесло його ініціаторам більше репутаційних втрат, ніж позитиву, передає Golos.ua.

Привід на перший погляд благої - розглянути можливість встановлення захисної смуги в 100 метрів, оскільки стара норма передбачала 50-ти метрову. Однак при розгляді документ викликав серйозні побоювання у депутатів. Члени містобудівної-земельної комісії відзначили, що перегляд цієї норми залишить Дніпро взагалі без будь-якого захисту як мінімум на три місяці, а якщо питання затвердження нового проекту землеустрою затягнеться, то і набагато довше.

"Крім визнання 100-метрової захисної зони Дніпра, що і так прописано в імперативних законодавчих нормах, проект передбачає, по суті, скасування всіх ПЗП столиці. Виходить, що поки ми три місяці будемо розробляти новий проект ПЗП, у київських водних об'єктів тимчасово не буде взагалі ніякої захисної зони. Цей проект рішення зовсім скасовує захисні смуги, а не встановлює їх ", - заявив на засіданні член містобудівної комісії Владислав Михайленко.

Тобто юридично після прийняття такого рішення у земельній комісії вже не буде можливості відмовити будь-якому столичному бізнесмену у виділенні ділянки під черговий ресторан або «наливайку». Навіть якщо йому захочеться розташувати їх навпроти собору на Левобережці.

Дуже дивно виглядає і вибірковість документа - червоною ниткою в ньому проходить відрізок берега між вулицею Микільсько-Слобідською та Броварським проспектом. Це ділянка навпроти МВЦ, в якому відбудеться Євробачення. І саме тут розташовано кілька злачних місць - ресторанів на дебаркадерах, які почали зносити в процесі підготовки району до проведення конкурсу. Але тільки почалися демонтажні роботи, як відразу з'явився проект рішення, який зможе захистити незаконно захоплену питущими закладами частина берега.

Популярні новини зараз
Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову Холод та дощі терпіти недовго: прогноз погоди на тиждень З 28 квітня та до 5 травня: "Нафтогаз" закликав споживачів оглянути газові лічильники
Показати ще

І вже зовсім не збігом виглядає те, що ініціатором цих дивних норм виступив відомий київський ресторатор Сергій Гусовський, який очолює в міськраді фракцію «Самопоміч».

Виходить, що проект глави фракції "Самопоміч" Сергія Гусовського фактично дає «охоронну грамоту» прибережним ресторанам, причому в найгарячішу для них пору - під час проведення «Євробачення». А воно буде проходити буквально в декількох сотнях метрів від зазначених в документі ділянок.

Сам лобіст неоднозначного документа на засідання профільної комісії не з'явився, тому задати питання про те, чи входять в сферу його впливу два ресторани, що знаходяться на цьому відрізку берега, можливості не виявилося.