Міністр закордонних справ Швеції Карл Більдт розповів, як Захід вирішував конфлікт між Сербією та Хорватією, і припустив, що такий же вихід може бути зроблений і в Україні.

"Якщо Росія всерйоз має намір шукати вихід з конфлікту, їй слід змиритися з відправкою в регіон міжнародної миротворчої місії, яка могла б почати процес реінтеграції Донбасу в Україні", - зазначив міністр.

Також він додав, що вже є приклад такого підходу, коли 20 років тому міжнародна спільнота вступила в фінальну фазу забезпечення миру в Боснії. Однак, за його словами, конфлікти ще тривали в Хорватії і особливо у Східній Славонії, яка примикає до Сербії.

Більдт наголосив, що тоді президент Сербії Слободан Мілошевич, як і Володимир Путін сьогодні, стверджував, що питання можна вирішити тільки шляхом прямих переговорів між сепаратистами і урядом в Загребі.

Читайте також: "Не дамо Україні зброю, будемо жити з вічним соромом" - Маккейн

Популярні новини зараз
РФ може відкласти наступ через несподівані обставини За інтернет можна не платити: як скористатися новою послугою Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей
Показати ще

Однак потім він погодився на відправку в регіон місії ООН та миротворчих сил. Вони повинні були демілітаризувати регіон і повернути його під контроль Хорватії забезпечити гарантії безпеки для сербів, які живуть там.

Це, за словами шведського міністра, не вирішило всі проблеми Східної Славонії, але конфлікт закінчився.

Він вважає, що ця модель прийнятна і для Донбасу. Проблема в тому, за його словами, чи дійсно Кремль визнає суверенітет України над Донбасом і хоче відновити нормальні відносини із Заходом.