Служба безпеки України повідомила про підозру начальникові Генштабу ЗС РФ Валерію Герасимову й ще десяти російським військовим в організації військового конфлікту в Україні. Герасимова оголосили в міжнародний розшук.

Про це під час брифінгу повідомив начальник Головного слідчого управління Служби безпеки України Григорій Остафійчук.

З його слів, установлено їхню причетність до подій під Іловайськом Донецької області.

"Протягом року було опитано більше тисячі свідків. Було опрацьовано більше двох тисяч різного роду оперативних та військових матеріалів, які є юридичними доказами. Були опрацьовані наслідки, які введені юридично. Зокрема, людські втрати. Таким чином, ми дійшли висновку, що окремі військовослужбовці під керівництвом начальника Генштабу ЗС РФ Герасимова, організували планування, підготовку та розв'язання військового конфлікту на території нашої держави. Нами було обгрунтовано повідомлення про підозру начальнику Генштабу Збройних Сил РФ Герасимову та десяти військовослужбовцям РФ, які перебували на території України", - повідомив Остафійчук.

Читайте також: Екс-заступника командувача ВМС підозрюють у держзраді і дезертирстві

Популярні новини зараз
Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Водночас, зі слів головного військового прокурора Анатолія Матіоса, у липні 2014 року Герасимов проводив підривну діяльність в Україні.

Він додав, що за вказівками Герасимова було розпочато російські навчання на територіях, суміжних з Донецькою й Луганською областями.

Також на його доручення було перекинуто понад 60 танків і гармат, а також тисячі російських військових, що взяли в облогу українських військових в Іловайську.

"Ідеологом розв'язання війни є Герасимов", - підкреслив військовий прокурор.

Під час розслідування буде також перевірятися причетність представників Міноборони Росії до цього злочину.

Зазначимо, Валерій Герасимов 9 листопада 2012 року президентом РФ Володимиром Путіним призначений на посаду начальника Генерального штабу Збройних Сил - першим заступником Міністра оборони РФ.

Нагадаємо, у квітні СБУ передала в Генпрокуратуру матеріали про можливу причетність помічника Президента Росії Владислава Суркова і його помічника до тероризму в Україні.