Парламент ухвалив закон "Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо державних інвестиційних проектів". Відтепер управління державними інвестиціями відбуватиметься прозоро.

У Мінекономіки кажуть, це дозволить ефективно використовувати бюджетні кошти, стабільно фінансувати проекти.

"Законопроект спрямований на подолання неправильного планування й непрозорість процесу відбору проектів, які фінансуються за рахунок капітальних вкладень, розподіл бюджетних коштів у ручному режимі "за домовленістю", фрагментарне й нестабільне фінансування", - повідомляють у відомстві.

Планують створити міжвідомчу комісію, яка розглядатиме проекти, що потребують держфінансування. Уся інформація щодо використання державних коштів буде доступною та публічною, буде скасована обов'язкова реєстрація проектів. Фахівці стверджують, що детальний контроль про використання дербюджету зараз країні особливо необхідний.

"В умовах нестачі ресурсів саме від того, куди і яким чином вони будуть направлені, залежить фінансова та економічна політика країни. Має бути серйозний внутрішній та зовнішній контроль, - каже Василь Юрчишин, керівник економічних програм "Центру Разумкова". - Необхідно, щоб влада не просто повідомляла, що отримала чи відправила певну суму, а конкретно відзвітувала на, що витрачена кожна копійка. Тільки після цього буде зрозуміло, наскільки ефективним є нинішній режим економії та введення відповідних нових законів".

Популярні новини зараз
Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Оля Полякова дізналася, що вагітна після розлучення: як насправді з'явився Буряковський
Показати ще