Литовський газовий оператор уклав згоду із американською компанією про поставки газу. До Литви надходитиме зріджений природній газ. У 2015 році США відкриє на території країни-партнера перший експортний ЗПГ-термінал, а вже у наступному році розпочнуться поставки голубого палива.

"Литовський оператор по торгівлі газом Litgas підписав контракт з американською компанією Cheniere marketing", - повідомляє місцеве видання Delfi.lt

На думку литовської влади експорт зрідженого америнського газу послабить позицію Росії, яка використовує свої ресурси для шантажу країн, які газовозалежні від неї.

"Вже за кілька років Литва, Латвія та Естонія зможуть повністю відмовитися від російського газу. В Європі почнуть використовувати сланцевий газ. Відкритий у Литві термінал ЗПГ задовольнить майже всі потреби країн Балтії, - каже Даля Грібаускайте, президент Литви. - Тому "Газпром" нам не потрібен і російська сторона більше не буде його використовувати, як засіб політичного тиску в Європі, чому я дуже радію. Діалог із Росією не можливий, поки вона продовжує агресивну політику".

Нагадаємо, що у минулому році у литовському місті Клайпеда почав працювати новий корабель-термінал ЗПГ, а у поточному - розпочав свою комерційну роботу. Також з 2015 року литовський оператор Litgas отримує зріджений природній газ від норвезької компанії "Statoil", якого покриє потреби щонайменше п 'ятої частини споживачів у державі.

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців
Показати ще