Колишнього кандидата у президенти Білорусі, політемігранта Алеся Міхалевича затримали білоруські прикордонники і зняли з поїзда Вільнюс-Мінськ при перетині білорусько-литовського кордону.

Про це повідомляє видання Білоруський партизан, якому вдалося поговорити з Міхалевичем вже після того, як його затримали на станції Гудогай.

Опозиціонер встиг розповісти виданню, чому він зважився повернутися додому і готувався до цього.

"Я щасливий, що опинився, нарешті, на батьківщині", - заявив Міхалевич.

Політемігрант розповів, що з ним поводилися при затриманні спокійно, повідомили, що він перебуває в розшуку і вивели з поїзда.

Популярні новини зараз
Українцям кардинально змінять правила оплати комуналки: до чого готуватись Змії пішли в атаку на українців: як запобігти укусам і чи існує ефективний антидот Отримаєте менше – не дивуйтесь: Пенсійний фонд попередив про зміну розміру субсидії Екс-командир звернувся до тих, хто шукає багатодітних дружин та бабусь як "страховку": "Є ще один варіант..."
Показати ще

"Сиджу в теплі, чекаю, що буде далі", - сказав Михалевіч. Телефон у нього поки не забрали, хоча вже заборонили з ким небудь розмовляти.

"Я хочу жити в Білорусі, жити на батьківщині. Я хочу бути зі своєю сім'єю. Я завжди говорив, що коли відпустять політв'язнів, коли відпустять Статкевича і Бєляцького, я відразу ж повернуся на батьківщину", - пояснив політемігрант, який кілька років прожив у Чехії після таємної втечі з Білорусі.

"Я знав, що мене заарештують. Я не сумніваюся, що мене відправлять до в'язниці. Я залишаюся останнім обвинуваченим у справі про масові заворушення в грудні 2010 року. Я знаю, що ніякої свободи в Білорусі немає, але кращого моменту для повернення додому у мене точно не буде", - сказав Міхалевич.

У в'язниці КДБ Міхалевич підписав згоду про співпрацю з КДБ, що дозволило йому вийти на свободу. Він втік з країни і розповів журналістам про свою хитрість і про те, що у в'язниці КДБ політв'язнів і колишніх кандидатів у президенти Білорусі піддають тортурам. Пізніше так само вчинив і Володимир Кобець з команди іншого кандидата в президенти - Андрія Санникова.

За словами Міхалевича, він не боїться кримінальної справи за обман КДБ: "Ніде в кримінальному кодексі немає статті про те, що якщо ти підписав документ про співпрацю зі спецслужбами, а потім публічно відмовився від цього, то ти несеш покарання. Ні кримінального покарання за відмову від співпраці КДБ. А в моєму випадку взагалі був фізичний примус до співпраці, були тортури".

Проте на запитання, чи не боїться він помсти обдурених і озлоблених чекістів, Міхалевич заявив, що готовий до всього:

"Я готовий до всього. Я сюди приїхав сидіти у в'язниці".

Читайте також: Лукашенко помилував політв'язнів

Він розповів, що спеціально підготувався до арешту і зібрав велику сумку речей, як людина, яка колись уже відсиділа два місяці в ізоляторі КДБ.

Увечері 7 вересня ввечері Алесь Михалевич несподівано написав на своїй сторінці у "Фейсбуці", що повертається додому, після чого сів у Вільнюсі в поїзд до Мінська. Вранці, близько 8:00 ранку його затримали білоруські прикордонники.

Нагадаємо, Алесь Міхалевич брав участь у президентських виборах 2010 року. 19 грудня, після акції опозиції, він був затриманий, провів у слідчому ізоляторі КДБ близько двох місяців, звинувачувався у кримінальній справі "організація масових заворушень".

Після звільнення з СІЗО під підписку про невиїзд, Міхалевич провів прес-конференцію на якій повідомив, що умовою його звільнення стала дана під тортурами згода на подальшу співпрацю зі спецслужбами. Через кілька днів він таємно покинув Білорусь і попросив політичного притулку в Чехії.

Сім'я політика, дружина і двоє дочок, залишалися в Білорусі.

Як повідомлялося раніше, чинний президент Білорусі Олександр Лукашенко подав до Центрвиборчкому документи для реєстрації як кандидата у президенти.

Президентські вибори у Білорусі пройдуть 11 жовтня 2015 року