Президент України пропонує дозволити арешт суддів без згоди Верховної Ради, передавши таке право Вищій раді правосуддя і Конституційному суду.

Про це йдеться у поданому ним законопроекті.

Згідно із новим законом, на арешт судді потрібна згода Вищої ради правосуддя - саме на цей орган президент пропонує перетворити Вищу раду юстиції.

"Без згоди Вищої ради правосуддя суддю не може бути затримано або утримувано під вартою чи арештом до винесення обвинувального вироку судом. Винятком є затримання судді під час або відразу ж після вчинення тяжкого або особливо тяжкого злочину", - йдеться в законопроекті.

Для арешту судді КС потрібна згода лише Конституційного суду, згоди ВР не потрібно.

Популярні новини зараз
Йдеться майже про 10 тисяч гривень: скільки сьогодні мають отримувати українські пенсіонери ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає
Показати ще

Порошенко пропонує позбавити Раду права призначати та звільняти з посад третину складу КС, а також безстроково обирати суддів.

Зазначається, що суддю не може бути притягнуто до відповідальності за ухвалене ним судове рішення, за винятком вчинення злочину або дисциплінарного проступку.

Крім того, президент пропонує підвищити мінімально допустимий вік судді.

Нагадаємо, зараз суддею може стати і 25-річний. За запропонованими змінами – мінімальний вік судді 30 років.

Читайте также: Рада скасувала ввізне мито на електромобілі

Порошенко також хоче замінити обов'язкове проживання в Україні для обрання суддею на обов'язкове знання державної мови.

Також у законопроекті пропонується покласти на суд контроль над виконанням судового рішення.