Російська влада вимагає від України сплати боргу в $3 млрд і в жодному разі не погодиться на реструктуризацію кредиту. Про це повідомив міністр фінансів Росії Антон Силуанов. Він пригрозив Україні судом у разі несплати боргу.

"Через несплату боргу можемо не отримати наступного траншу Міжнародного валютного фонду. Хоча сплачувати борг на тлі російської агресії та окупації українських територій – абсурдно", - говорить "Знай" Олександр Бондар, економіст, колишній голова Фонду держмайна.

Він вважає, що українська влада втратила шанс реструктуризації боргу перед Росією.

"Те, що наша влада усвідомлює принизливість цієї ситуації, це одне. Але вона мала ще й діяти. Ще з початку окупації Криму треба було позиватися у міжнародні суди на Росію, виставляти рахунки за вкрадені росіянами підприємства, робити калькуляцію збитків. Я вже не кажу про націоналізацію російського бізнесу в Україні. Якби це було документально правильно оформлено, то не відомо, хто зараз був би чиїм боржником", - говорить фахівець.

Читайте за темою "Частину зовнішніх боргів України має віддавати Путін" - економіст Олексій Лупоносов

Популярні новини зараз
Пенсіонерам видадуть сертифікати на 400 гривень Пенсіонерам нарахують по 940 гривень надбавки: пощастить, як завжди, не всім "Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

На думку Олександра Бондара, Україні доведеться сплачувати борг, бо документально підтверджених претензій до Росії ми не маємо.

Нагадаємо, у грудні 2013 року уряд Азарова взяв кредит в Росії на $3 млрд. Частину цих грошей витратили на підтримку гривні, решту на фінансування проблемних банків.