Для встановлення миру в Україні треба відновити контроль над кордоном із Росією та вивести російські війська, а також зброю за межі України.

Про це заявив президент Петро Порошенко в інтерв'ю BBC.

Глава держави заявив, що в країні немає жодної "громадянської війни" і без підтримки Росії конфлікт вже давно закінчився б.

Українські військові воюють не з сепаратистами, а проти регулярних російських військових.

Читайте також: Путін вирішив захопити країни колишнього СРСР - Президент Грузії

Популярні новини зараз
Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову Дешевше, ніж чашка кави: Vodafone запустив пільговий тариф, але не все так радісно З 1 травня доведеться виживати без допомоги: кому перестануть виплачувати субсидію
Показати ще

"Ми захопили двох російські військових. Кілька тижнів і місяців тому ми захопили спочатку 20, потім 60 російських спецназівців. Це черговий сильний доказ цього", - заявив він.

В полоні перебувають російські офіцери зі спецназу, які воюють та вбивають українських військовослужбовців. Порошенко запевнив, що з ними поводяться у відповідності з усіми гуманітарними нормами, правозхисні організації мають до них відкритий доступ. Представники ОБСЄ та Червоного хреста вже відвідали полонених.

Україна дотримується Мінських домовленостей і не дає жодного шансу для будь-яких провокацій.

Проте, на думку президента, росіяни "готують наступ" і українці мають бути готовими до нього. Бойовики, яких підтримує Росія, не дотримуються режиму припинення вогню та "убивають українців і погіршують ситуацію".

З початку конфлікту на Донбасі, за словами президента, загинули 1800 українських військових і 7000 цивільних.

Порошенко каже, що зробить все можливе для припинення агресії на сході та не допустить зростання кількості жертв. Він сказав, що "життєво необхідно" координувати дії між Україною та усім світом. І що наразі, йде боротьба за свободу і глобальну безпеку.

Читайте також: Лідери "Великої сімки" 7-8 червня обговорять ситуацію на Донбасі

Росія, за словами президента, через прагнення українців до Європи та її демократичних цінностей, анексувала Крим і почала війну в Україні.

"Однак я не запитую дозволу Росії, щоб іти в Європу. Я питаю в українців, чого вони хочуть. А вони хочуть бути частиною великої європейської родини", - заявив він.

Порошенко в інтерв'ю також заявив, що не може продати свій бізнес через відсутність покупців на нього. Причиною цього, за його словами, є війна.

Глава держави зазначає, що хотів продати власні активи в Росії, але вони були негайно арештовані російським урядом. Вони намагалися таким чином здійснювати тиск на Порошенка.

Також президент не оминув увагою Крим та кримських татар. Він зазначив, що російське керівництво чинить на них тиск, і вони змушені покидати рідну землю. Анексія півострова, за його словами, призвела до гуманітарної катастрофи для кримськотатарського народу.