Україна може компенсувати недієвість мінського формату доведенням вини Росії, офіційним визнанням окупації Криму і частини Донбасу.

Таку думку висловив політолог Михайло Басараб, пише Gazeta.ua.

Має з'явитися закон про тимчасово окуповані території. Усі події мають отримати адекватну назву — збройна агресія Росії проти України. А території Криму й ОРДЛО – отримати статус тимчасово окупованих з відповідними правовими наслідками.

"Країна-агресор повинна відповідати за свої дії та все, що відбувається на окупованих територіях. Проте замість всього цього, влада наполягає на безальтернативності Мінських угод", - наголошує політолог.

Як пояснює Басараб, визнання ОРДЛО окупованими територіями, зовсім не означає відмову від Донбасу, як і те, що усім мешканцям доведеться піти до лав збройних формувань "ЛДНР", як твердить влада. Насправді ситуація протилежна: якщо не визнати окупацію, то це свідчитиме про визнання того, що в Україні триває внутрішній конфлікт. Держава відповідати за наслідки руйнацій і гуманітарну катастрофу в цьому регіоні.

Популярні новини зараз
Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

"У законі необхідно прописати, що ті території належать Україні. Зараз різні обставини не дозволяють звільнити їх у силовий спосіб. А шляхом політичних компромісів – означає отримати їх на російських умовах" – переконаний експерт.

Натомість Міністерство з тимчасово окупованих територій ухвалило концепцію Державної цільової програми відновлення та розбудови миру в східних регіонах України, яка передбачає досягнення порозуміння через діалог.

"Це – тихе повернення окупованих територій й ігнорування факту збройної агресії. Це те саме, що пропонує Мінськ, лише під виглядом підступного плану з гуманними намірами й шляхетними цілями. Без заяв про напад Росії на Україну", - підсумував Басараб.

Як писав раніше інформаційний портал "Знай.ua", міністр закордонних справ України Павло Клімкін заявив, що "нормандський формат" недієвий, через позицію Росії, проте альтернативи йому немає.