Заступник голови Меджлісу Ільмі Умеров вважає, що повернення Криму має зробити сама Росія. За його словами, півострів надто мілітаризований, і нема сил, які протистояли би військам окупантів, які перебувають в Криму.

Про це Умеров розповів в інтерв'ю Громадському.

Кримський татарин Ільмі Умеров, незважаючи на тиск з боку Росії, залишився жити на півострові.

В травні 2016-го року ФСБ порушила в анексованому Криму кримінальну справу проти Умерова за нібито заклик в ефірі телеканалу ATR до дій, які "загрожують територіальній цілісності Російської Федерації".

Перебуваючи під слідством, заступник голови Меджлісу пройшов не одне коло ФСБ-ешного пекла. Так, З 18 серпня по 7 вересня Ільмі Умеров перебував у 9-му відділенні стаціонарної судово-психіатричної експертизи для осіб, які не перебувають під вартою.

Популярні новини зараз
Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким За інтернет можна не платити: як скористатися новою послугою Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Наразі розслідування завершене і Умеров починає знайомитись з матеріалами справи, після чого має розпочатися суд. Обвинувачення передбачає позбавлення волі строком на 5 років.

У своєму інтерв'ю Умеров розповів, як він бачить повернення Криму до складу України і що для цього повинна зробити українська влада та міжнародна спільнота.

"Ми вважаємо, якщо було 300 тисяч кримських татар на півострові, то 20 тисяч поїхали. Інші живуть у Криму. Побажання до влади української, до парламенту, до президента перейти від слів до справи і ухвалити кілька законів. Один з них — про статус кримськотатарського народу, і внести зміни до Конституції України про Крим, який сьогодні є автономією, зробивши Крим кримсько-татарською автономією у складі України. І робити це потрібно, не чекаючи деокупації та звільнення Криму", - вважає Умеров.

"На практичному рівні, будь-які дії, які робитиме Україна, ніяк не відображатимуться на Криму. Тут потрібно працювати над тим, щоб зміцнювались економічні санкції стосовно РФ. Я інших варіантів не бачу. Санкції мають розширится, і РФ має сама прийде до того, що вона мусить відмовитись від Криму і частин Донецької та Луганської областей.

Повернення Криму має зробити сама Росія. Інших варіантів я не бачу, тому що надто мілітаризований півострів, і немає військових сил, які могли б протистояти військовій міці, що перебуває в Криму", - сказав Ільмі Умеров.

Як повідомляв сайт Знай.ua, ситуація, що склалася навколо анексованого Криму, та доля політичних в'язнів, яких утримують у застінках в'язниць на території Росії, стануть темами термінових дебатів європарламентарів 16 березня.