Достроковим закриттям пленарного засідання завершився у Верховній Раді розгляд питання про стягнення майна валютних позичальників. Першою залишила зал голова Нацбанку Валерія Гонтарєва, яка презентувала закон про захист прав позичальників. Законопроект передбачав скасування мораторію на стягнення майна валютних позичальників та реструктуризацію валютних кредитів.

"Ми підготували меморандум, який передбачає скасування 50% суми залишку по всіх валютних кредитах та реструктуризацію їх у гривні по поточному курсу. Якщо людина не захоче цього робити – вона має повернути житло банку. Банк за це списує борг, не нараховуючи ніякої пені чи боргів", - заявила Гонтарєва.

Для того, щоб потрапити під дію меморандуму, позичальнику потрібно мати заборгованість не більше 2,5 млн. грн, не мати непогашеної заборгованості на 1 лютого 2015 року, та купити в кредит єдине житло.

"Не можеш сплачувати – віддай банку квартиру. Реструктуризація кредитів погоджена з банками, нічого крім повернення іпотечного майна банк вимагати не зможе", - пояснила голова Нацбанку.

Депутати мали внести зміни до податкового кодексу, та підтримати президента, якій запровадив "вето" на мораторій на вилучення майна. Але рішення прийняти не вдалося, бо більшість депутатів залишили сесійну залу. В підтримку пропозиції президента проголосувало 14 депутатів, за подолання його "вето" - 129. Зранку у сесійній залі було зареєстровано 219 депутатів.

Популярні новини зараз
Астролог побачив у травні "лихо" для України Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого
Показати ще