Спецслужби Росії використовують "перемир'я" на Донбасі для створення "спецслужб" та "міністерства державної безпеки" самопроголошених республік. Керувати процесом призначено колишнього полковника СБУ Криму, який брав участь у розстрілах евромайданівців – Петро Зима.

"Формування "міністерств державної безпеки" "ДНР" і "ЛНР" закінчено на 25%. Відзначається неефективність організаційної роботи місцевих фахівців. Подальше формування даних структур буде здійснюватися під повним контролем представників російських спецслужб", - заявили у прес-релізі від 4 березня "Інформаційного опору".

Куратором формування "органів держбезпеки" терористичних організацій на Донбасі призначений колишній начальник Управління Служби безпеки України в Севастополі Петро Зима. 2 березня 2014 Петро Зима був призначений самопроголошеною владою Криму "главою СБУ". Тодішній в.о. президента України О.Турчинов 3 березня звільнив Зиму від займаної посади, у зв'язку з причетністю до масових вбивств мирних громадян в Києві в лютому 2013. Колишній СБУшник активно співпрацював з ФСБ ще при анексії Криму.

Втім, Зима не єдиний колишній високопосадовець, який перейшов на бік бойовиків. Командир батальйону сепаратистів "Восток" Олександр Ходаковський є колишнім командиром спецпідрозділу "Альфа" у Донецькій області.