Закордонні паспорти подорожчають наступного тижня. Про це повідомили в поліграфічному комбінаті "Україна".

Вартість паспортів зросте на 16%. Причиною підняття ціни є подорожчання чіпів і матеріалів для виготовлення паспортів, а також введенням імпортного збору 5%.

Відтепер біометричний паспорт коштуватиме замість 261 грн 304,32 грн, звичайний закордонний паспорт – замість 203 грн видаватимуть за 238,32 грн.

"У поліграфічному комбінаті "Україна" пояснюють подорожчання збільшенням вартості імпортних складових. Однак виникає питання – навіщо вони вводили у виробництво стратегічних документів іноземні складові? Чому не дали замовлення на виробництво чіпів і пластику вітчизняним підприємствам? Перед тим, як підвищувати ціни, поліграфічний комбінат мав би знайти шляхи здешевлення паспортів. Однак, як й інші державні підприємства, він у своїй сфері монополіст і користується своїм положенням", - говорить аналітик консалтингової компанії AFS Володимир Марченко.

Експерт радить оформлювати паспорт вже цього та наступного тижня поки в ОВІРах є бланки за старою ціною.

Популярні новини зараз
"Земля затремтить під ногами": ясновидець Герман побачив точний рік перемоги України Перевіряйте банківську картку: українцям додатково виплатять по 4000 гривень Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити
Показати ще

"Вартість бланків поліграфкомбінат підняв вчора, у четвер. Однак старих бланків в ОВІРах вистачить ще на тиждень точно," - прогнозує експерт.