Сьогодні в обмінниках та банках долар купують за 23,5 грн, а продають — за 24,3 грн. На міжбанківському ринку американська валюта подорожчала на 95 копійок за останні два дні. Тепер її купують за 22,05 грн, а продають — за 22,55 грн.

"Курс долара, як і вартість нафти, залежить від безлічі факторів. Зараз багато міжнародних агенцій та економістів пророкують Україні технічний дефолт. Хоча більшість українців його й не відчує, через такі чутки бізнесмени починають панікувати. Не виключено, що більшість із них у наступні кілька днів форсовано скуповуватимуть валюту, а потім притримуватимуть її, щоб вигідніше продати через деякий час", - говорить "Знай" Володимир Марченко, економіст консалтингової компанії AFS.

Читайте за темою Долар подешевшав на 40 копійок

Зараз дефіциту доларів в обмінниках немає, за винятком банків групи "Приват". Там американську валюту притримують для повернення депозитів своїм вкладникам.

"Зараз все залежатиме від бізнесу. Якщо у бізнесу вистачає вільних грошей, вони їх пустять на купівлю валюти. Спровокують нову хвилю попиту. Після нього буде знову дефіцит доларів. І як наслідок, ослаблення гривні", - прогнозує експерт.

Популярні новини зараз
Росія готується до масштабного наступу: коли чекати нової атаки Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати
Показати ще

Найближчі кілька місяців курс долара суттєво не підвищуватиметься.

"Навіть якщо для цього будуть серйозні передумови, уряд з Нацбанком робитимуть все, аби цього не допустити. Їм треба отримати влітку наступний транш кредиту МВФ. Якщо ситуація на ринку валюти буде не стабільною, грошей ніхто не дасть. Тому треба бути готовим до дефіциту валюти у деяких банках, тимчасових стрибків долара. Однак більше 25 гривень американська валюта не подорожчає", - каже економіст.

Нагадаємо, протягом минулого тижня американська валюта дешевшала. Її купували у банках і обмінниках за 22,6 грн, а продавали — за 23,2 грн.