У Варшаві помер 92-річний скрипаль Альфред Шраєр, якого ще називали останнім євреєм Дрогобича.

Про це повідомляє Рідна країна.

Він народився у 1922 році у Дрогобичі. Раннє дитинство провів у містечку Негловіце поблизу Ясло, де його батько працював на нафтозаводі. Вчився у гімназії ім. Владислава Ягайла, де його вчителем малювання та праці був Бруно Шульц.

Читайте також: "Океан Ельзи" презентував кліп на пісню "Не твоя війна"

В часи німецької окупації всіх його рідних вбили гітлерівці. Його ж відправили на примусові роботи — спочатку у табір в присілку Гирівка під Дрогобичем, потім до Дрогобича. Чоловік дивом залишився живий.

Популярні новини зараз
На ТЦК чекає колапс: терміни поставили в глухий кут Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

Під час "маршу смерті" з табору Тавхен йому вдалося відокремитися від колони в'язнів.

За рік після закінчення війни скрипаль із радянським ешелоном повернувся до СРСР.

Жив спочатку в Гродно, працюючи музикантом у військовому оркестрі. Після повернення до Дрогобича грав в оркестрі міського кінотеатру та в ресторані. Одночасно почав викладати в музичному ліцеї, де пропрацював до самої пенсії.

У жовтні 2011 року у Відні презентували кінострічку про Альфреда Шраєра відомого австрійського режисера Павла Росли, під назвою "Останній єврей із Дрогобича".

Донедавна Альфред Шраєр проживав у рідному місті, але нещодавно переїхав у Варшаву.