В Хустському районі Закарпаття зацвіла долина нарцисів. Про це повідомляє сайт Карпатського біосферного заповідника.

"Станом на 30 квітня почали розквітати перші поодинокі квіти. Зазвичай, явище "масового цвітіння" проходить 9-15 травня", - кажуть у заповіднику.

Унікальний ботанічний об'єкт поблизу села Кіреші називають одним з українських чудес. Це єдине місце у східній Європі, де в природних умовах ростуть вузьколисті нарциси. Зовні вони нагадують садові, але квіти більші. Іноді вони можуть сягати 10 см в діаметрі. Цвітіння буває раз на рік, та триває 2-3 тижні.

Матеріал по темі: У Харкові відкрили виставку із 45 тисяч тюльпанів

Появу закарпатської реліктової Долини нарцисів пов'язують із льодовиковим періодом. Деякі вчені вважають, що тоді сталися певні геологічні катаклізми. З гір сповз величезний шмат землі разом з унікальними рослинами. Після сходу льоду з гір стікало багато води, що сприяло акліматизації, цвітінню і розповсюдженню нарциса вузьколистого.

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Гроші на дітей: в Україні збільшилася сума допомоги батькам новонародженої дитини
Показати ще

Туристичні фірми вже почали продавати путівки до долини. Вартість автобусної поїздки на 4 дні з Києва обійдеться в 1,9 тис. грн. на одну людину.