Художник Петро Павленський, якого звинувачуть у вандалізмі за проведення акції "Свобода" в Петербурзі, відмовився від амністії до 70-річчя Перемоги.

У лютому минулого року Петро Павленський з соратниками провів концептуальну акцію "Свобода" зі спалюванням покришок на мосту біля храму Спаса-на-Крові на знак підтримки учасників Євромайдану. Аж 15 квітня 2015 року Слідчий комітет пред'явив йому для ознайомлення кримінальну справу. Митцеві загрожує покарання за вандалізм у вигляді позбавлення волі на три роки.

Як повідомив адвокат митця Дмитро Дінзе, захист, ще в ході ознайомлення з кримінальною справою, заявив клопотання про її припинення у зв'язку з відсутністю складу злочину. Через кілька днів Петру Павленському повинні пред'явити обвинувальний висновок.

"Ми подали дані поліграфа, провівши експертизу на "детекторі брехні", яка підтверджує, що Павленський не мав жодного наміру на осквернення місця, де проводилася акція "Свобода". Ми надали різні культурологічні та інші дослідження про те, що це - мистецька акція. І ми подали на суді документи з виставки, яка проводилася в Європі і де акцію Петра Павленського "Свобода" визнали мистецькою, в рамках акціонізму", - заявив Дмитро Дінзе.

На честь 70-річчя Перемоги російська влада оголосила амністію, однак Павленський категорично відмовляється визнати себе злочинцем.

Популярні новини зараз
Нова війна, тепер космічна: астрономи розповіли, як НЛО прилетять боротися за воду Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Українцям доступна нова грошова допомога: хто отримає понад 10 тисяч гривень Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати
Показати ще

"Все дуже просто. Амністія передбачає, що є за що амністувати, є за що помилувати. Але оскільки тут не було ніякого злочину спочатку, то й милувати, відповідно, теж нема за що. Звичайно, я відмовляюся від помилування тому, що й не було злочину", - заявив митець.

Петро Павленський відомий низкою скандальних акцій. У липні 2012 року він зашив собі рот і став біля Казанського собору з плакатом на захист засуджених учасниць групи Pussy Riot. У травні 2013 року голий і обмотаний колючим дротом Павленський ліг біля будівлі Законодавчих зборів Петербурга.

Свою останню акцію Павленський влаштував у жовтні 2014 року. Він приїхав до Москви на порушення підписки про невиїзд і відрізав собі мочку вуха на даху Інституту психіатрії імені Сербського на знак протесту проти каральної психіатрії в Росії.

Читайте також: Кияни "повісились" через високі тарифи (фото)

До цього слідчі неодноразово намагалися направити Павленського на психіатричну експертизу, але його щоразу визнавали здоровим.