Цьогоріч кияни рідше орендують дачі на літо. Якщо у минулі роки в оренду брали понад 400 будинків, то зараз 15-20, порахували у консалтинговій компанії "СВ-девелопмент".

Найдешевші дачні будинки за 5-15 кілометрів від столиці пропонують за 4-5,5 тис. грн. У них немає санвузла, ремонту та залізних дверей.

"Такі рідко знімають. Там умови проживання значно гірші, ніж в однокімнатці за такі гроші. Зазвичай винаймають дачі люди, що заробляють 13-15 тисяч гривень у місяць, мають автомобіль і хочуть провести літо у приватному будинку. Такі обирають дачі за 8-9 тисяч гривень із середнім ремонтом, з великою площею, інтернетом і санвузлом в будинку", - говорить "Знай" Сергій Костецький, аналітик компанії "СВ-девелопмент".

Цьогоріч орендовані будинки під Києвом подорожчали на 40-60 відсотків. Не змінилася вартість тільки дач, що знаходяться за понад 50 кілометрів від столиці. Подекуди можна знайти пропозиції і за 1,5-2 тис. грн.

"Однак ринок здачі дачних будинків впав не лише через ціну. Головною причиною є відсутність нормальних пропозицій. Якщо здають недорогу дачу, то там взагалі спартанські умови життя. Якщо дорогу, то у ній все видає безпощадну експлуатацію. Така ситуація зумовлена тим, що власники хороших будинків вирішили їх не здавати. Вони розуміють, що багато платити за помешкання ніхто не буде, а здавати за дешево немає сенсу. Все одно орендна плата не перекриє ймовірних збитків від квартирантів".

Популярні новини зараз
Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого
Показати ще

Матеріал за темою Оренда квартир у Києві не дешевшатиме — експерт

Найбільш поширенішими районами, де кияни орендують дачі, є місцевість неподалік метро Осокорки та в районі Берковців.

"Біля Осокорків розвинена інфраструктура, є озера та Дніпро. Правда, через те, що більшість дач того району знаходяться в межах Києва, орендна плата там дорожча, ніж у інших місцях. Також люди обирають дачні будинки в Обухівському напрямі та Житомирському. Там зручна транспортна розв'язка".

На думку аналітика, ринок оренди дач у Києві нерозвинений через непродумані дачні кооперативи.

"Майже всі здають будинки на крихітних ділянках по 4-6 соток. Дачі близько одна до одної. До них прокладені погані дороги. Каналізацій й інших комунікації немає. Газу - теж. На Осокорках частина дач взагалі — самозахоплені території. Їх ще й досі не узаконили."

Нагадаємо, у лютому-березні оренда квартир у Києві подорожчала на 12-15 відсотків. Однокімнатку всередньому здають за 4300 гривень.