Україна може співпрацювати з третіми країнами в рамках проекту транспортного літака Ан-70 лише за участю Росії. Про це заявив екс-секретар Радбезу РФ, колишній перший заступник міністра оборони Росії Андрій Кокошин.

Так він відреагував на пропозицію секретаря Ради нацбезпеки й оборони України Олександра Турчинова країнам НАТО відновити спільний проект літака АН-70, передає Inforesist.

"Росія серйозно вклалася в розробку Ан-70. Тому співпрацювати з третіми країнами у цьому проекті Україна має право лише за нашою згодою", - наголосив він.

Кокошин зазначив, що Україна, Росія і західноєвропейські країни співпрацювали над Ан-70 ще в 90-х роках. З європейських держав участь у проекті брали Німеччина і Франція.

Читайте також: Азербайджан купить 10 нових літаків Ан-178

Популярні новини зараз
Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову ДПС вже готова списати ваші гроші: кому готуватись до примусового стягнення Зобов'язали передати списки: ТЦК посилює "полювання" на ухилянтів Штрафи від 3,5 тисяч гривень: "Газмережі" попередили власників газових плит та колонок
Показати ще

Ан-70 досі, за словами Кокошина, демонструє високий рівень порівняно з іншими аналогами. А Європа, мовляв, відмовилася від співпраці з Україною а Росією "через корисливі інтереси власної аерокосмічної промисловості, насамперед французької".

Раніше Україна запропонувала країнам НАТО для спільного виробництва військово-транспортний літак на базі Ан-70. Турчинов заявив, що наша країна готує програму створення літака з робочою назвою Ан-188.

Нагадаємо, президент Росії Володимир Путін у квітні під час прямої лінії говорив про непросту ситуацію в літакобудуванні.

"Коопераційні зв'язки, які могли бути збережені, розірвані. У нас непроста ситуація. Але в Україні вона гранично погана. Великі підприємства зупиняються. Відбувається втрата компетенцій у високотехнологічних сферах: в галузі ракетобудування, літакобудування, суднобудування, атомної енергетики", - заявив тоді він.

Нагадаємо, Олександр Турчинов запропонував країнам НАТО використовувати двигуни європейського виробництва у майбутньому українському проекті Ан-188.