Золотовалютні резерви Нацбанку в травні скоротилися до 9,6 мільярдів доларів. Про це повідомляють у НБУ.

За місяць резервів стало менше на 339 мільйонів доларів, адже у квітні регулятор повідомляв про 9,969 мільярдів доларів у резервах.

"Така ситуація не є дивною, адже у нас не збалансований бюджет, нестабільна гривня і до того ж йде війна. У березні Нацбанк майже удвічі збільшив свої золотовалютні резерви завдяки кредиту Міжнародного валютного фонду. Тоді перерахували в резерви 4,87 мільярди доларів", - говорить "Знай" Володимир Марченко, аналітик компанії АФС.

Матеріал за темою "Вартість долара залежатиме від військових дій на Сході" - експерт

За його словами резерви могли б скоротитися у травні більше ніж на мільярд, якби росіяни почали наступ на інші області України.

Популярні новини зараз
Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно
Показати ще

"Скорочення було б за рахунок паніки. У таких форс-мажорних ситуаціях довіра до національної валюти зникає, як у фізичних осіб, так і у бізнесменів. Тому всі побігли б купувати долари. Попит перевищив би пропозицію, американська валюта підскочила б до 35-40 гривень. А НБУ витрачав би золотовалютні резерви, аби хоч якось загасити ажіотаж", - говорить фахівець.

Матеріал за темою Золотовалютні резерви України впали до $5,6 млрд

Зараз Нацбанк витрачає свої резерви на утримання курсу гривні.

"Ця практика давня. Так робили ще з 2011 року. Однак зараз НБУ витрачає для цього мінімальні гроші, та й то у піки великих коливань вартості долара. За часів Януковича резервами утримували курс 8 гривень за долар, коли реальний курс був 11-12 гривень. Таким чином витратили всі резерви, накопичені із 2003 року", - пояснює Володимир Марченко.

Нагадаємо, раніше голова НБУ Валерія Гонтарєва повідомляла про те, що Нацбанк продає валюту із резервів "Нафтогазу", аби не було великого ажіотажу на міжбанківському ринку.