Президент Петро Порошенко попросив уряд проіндексувати зарплати і пенсії. Про це він сказав сьогодні в щорічному посланні до Верховної Ради.

Він попросив прискорити на кілька місяців підвищення соцвиплат.

"Робити це треба акуратно, уникаючи будь-яких популістських кроків, щоб не спровокувати, як це вже раніше багато разів відбувалося, гіперінфляцію", - сказав він.

"Для населення ця індексація була б дуже корисною, адже де два роки тому пересічний українець витрачав 50 гривень, зараз тратить 200. Однак вона не вирішить багатьох питань. Якщо, наприклад, у держустановах почнуть підвищувати зарплати, то приватники – ні. Останні це роблять, лише коли мають більші прибутки. А цього року вони в усіх суттєво впали", - говорить "Знай" економіст компанії АФС Володимир Марченко.

Він вважає, що наразі індексація призведе до нового витка інфляції.

Популярні новини зараз
Українці намагаються зберегти своє майно перед законом про мобілізацію: що хочуть встигнути Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати
Показати ще

"Зараз інфляція 60 відсотків. На стільки влада не зможе підняти соцвиплати. "Акуратне" підвищення - це 10-15 відсотків. Але воно не вирішити суттєво ситуації в кожній сім'ї, а в бюджеті зробить чергову "діру". До речі, у ньому індексація закладена у грудні 2015 року", - каже фахівець.

Матеріал за темою Середня зарплата в Україні зменшилася на 880 гривень

На його думку, наступні кілька років потрібно відмовитися від індексації соцвиплат.

"Можливо, це не дуже гуманно після збільшення комунальних послуг та подорожчання всіх товарів. Але зараз потрібно думати про дві речі: зменшення видатків і максимальне наповнення бюджету. Джерелом наповнення мають бути капітали олігархів, які вони заробили, обіймаючи державні посади. Інакше з кризи нам не вийти", - додає він.

Нагадаємо, у травні міністр фінансів Наталія Яресько повідомила, що у бюджеті коштів на індексацію соцвиплат немає.