У травні вперше за останній рік експорт українських сирів перевищив імпорт. Вітчизняної продукції продали за кордон на 1,313 мільйона доларів, а імпортної завезли в Україну на 1,189 мільйонів.

Найбільше сирів українські виробники продають у Казахстан. Про це повідомляють у компанії "Інфагро", що займається дослідженнями аграрних ринків.

"Ще півтора роки тому основним іноземним споживачем наших молокопродуктів була Росія. Туди йшло 80 відсотків нашого експорту. Після того, як росіяни почали війну, вони перекрили всі наші поставки туди. Тому зараз ми здебільшого продаємо сири у Казахстан і Молдову", - говорить "Знай" директор компанії Інфагро Василь Вінтоняк.

Матеріал за темою Росіяни не пустили в Узбекистан українське сухе молоко

На його думку, експорт перевищує імпорт поки умовно.

Популярні новини зараз
Якщо на гривню більше – субсидію не отримаєте. Який дохід повинен бути для пільги Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними "Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію
Показати ще

"По-перше, держстатистика і різні консалтингові компанії рахують поставки нашої продукції до Криму як експорт. Тому за статистикою, після Казахстану - це найбільший ринок. І не через те, що там їдять багато сиру. Просто багато посередників налагодили поставки українського сиру та сирних продуктів у Росію. По-друге, російський контролюючий орган "Росхознадзор" дозволив двом нашим підприємствам поставки. Тому експорт трохи зріс", - пояснює фахівець.

Він вважає, що будь-які бізнесові домовленості з росіянами хиткі та ненадійні. Тому розраховувати на стабільні поставки до сусідів вітчизняних сирів не можна.

"Тільки "Росхознадзор" дав добро на наші сири, "Роспотребнадзор" заборонив їх. Проблема наших виробників, що вони звикли до великого експорту в Росію за останні роки. За рахунок виторгу вони модернізували та розбудували свої підприємства".

Зараз альтернативи російському ринку немає. У західну Європу постачати складно. Там значно вищі вимоги до якості, висока конкуренція.

"Якщо ж зробимо сири якіснішими, вони коштуватимуть удвічі дорожче, ніж у Німеччині та Франції. Наприклад, зараз найдешевший німецький сир в магазині коштує 3 долари. Наш найдешевший сир має таку оптову ціну. Та й смакові вподобання у нас і європейців дуже різні. Нашим виробникам прийдеться повністю змінювати технології, аби задовольнити німців, французів, італійців".

Василь Вінтоняк не виключає, що дохід від експорту вітчизняного сиру в найближчі місяці незначно виросте.

"У нас дуже багато підприємств із виробництва сиру і кожен хоче якомога більше продукції продавати за кордон, бо це приносить більше грошей. Тому вже деякі з них починають трохи демпінгувати, аби продавати більші обсяги сирів. Якщо зараз за кордон вітчизняні сири продають по 3500-3800 доларів за тонну, то до кінця літа виробники опустять ціну на 500-600 доларів".

Матеріал за темою Вітчизняні сири подешевшають на 10 гривень

На внутрішньому ринку України сири не дешевшатимуть. Восени можливе невелике подорожчання через зменшення надоїв молока.

Нагадаємо, у квітні минулого року Російська Федерація заборонила поставки українських молокопродуктів на свою територію. Їхні контролюючі органи пояснили це рішення низькою якістю української продукції та недотриманням санітарних норм при її виробництві.