Вартість пального в Україні тримається на одному рівні вже більше місяця. Із кінця травня найпопулярніший серед автомобілістів бензин А-95 продають за ціною від 19,45 до 22,49 гривень, залежно від заправної мережі та країни-виробника пального.

"Зараз ціна на пальне в Україні завищена. Ще на початку травня мережі могли трохи знизити ціну бензину, тоді пальне подешевшало в оптових продажах. Однак не зробили цього, вирішили збереженням старих високих цін компенсувати свої збитки від скорочення обсягів споживання нафтопродуктів", - каже "Знай" Олександр Сіренко, директор консалтингової компанії "ЮПЕКО".

Матеріал за темою Російський "Лукойл" перефарбувався у австрійський Amic

За останні півроку споживання пального в Україні суттєво скоротилося. У січні-квітні продажі зменшилися на 23 % порівняно із аналогічним періодом минулого року.

"Воно подорожчало і люди стали менше їздити. Хтось перейшов на громадський транспорт, хтось обладнав автомобіль газовою установкою", - каже експерт.

Популярні новини зараз
Нові тарифи на воду для трьох категорій споживачів: як зміняться платіжки "Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone
Показати ще

Також за цей період зросла кількість контрабандного пального, з якого не сплачені податки в бюджет України.

"Проблема із цим та з утриманням заправними мережами завищених цін криється в одному - відсутності державного контролю за паливним ринком. Ніхто зараз не перевіряє якості пального, обґрунтованість ціни. Таке враження, що всім байдуже – і Мінекономіки, Антимонопольному комітету", - говорить Олександр Сіренко.

Він не прогнозує підняття вартості пального у наступному місяці.

Нагадаємо, сьогодні нафту на світових ринках продають за 63,69 доларів за барель. Її вартість протягом тижня коливалася в межах 60 центів.