Перебіг коштів через так звані "податкові ями" скоротився зі ста до майже 27 мільярдів гривень. Експерти також фіксують вихід "з тіні" зарплат, через зменшення податкового навантаження з 43% до 16,6%.

"Зараз відбуваються зміни у податковій політиці. Прийнято закони, які можна назвати "вбивцями" податкових ям, через які в часи Януковича вимивалось з бюджету від 80 до 100 мільярдів гривень. Цю проблему Україна ще не подолала, але, за опосередкованими даними, такі втрати нині складають від 20 до 27 мільярдів гривень", - заявив в ефірі Громадського радіо експерт з податкової реформи Реанімаційного пакету реформ Павло Янковський.

Водночас експерт зауважив, що ліберальна податкова політика ще не гарантує розвитку економіки та притоку інвестицій.

"Власники, які вкладають свої гроші, мають бути певні, що якийсь черговий "синок президента", використовуючи корумповані суди, не відбере їхні активи", - сказав Янковський.

Зменшення сукупного податкового навантаження на зарплату з 43% до 16,6% вже призвело до того, що і роботодавці, і працівники "виходять з тіні", відмовляються від конвертів і починають чесно сплачувати податки.

Популярні новини зараз
Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно
Показати ще

Читайте також: 400 млрд грн тіньових коштів пройшли через фондовий ринок України

Нагадаємо, що на початку серпня прем'єр-міністр Арсеній Яценюк заявив про закриття чотирьох "податкових ям", через які відмивала гроші компанія "Центренерго".

"Кримінальне провадження щодо компанії "Центренерго" за ухилення від сплати податків – це перший важливий крок. Далі необхідно перевіряти інші державні компанії, які працюють через конвертаційні центри, а також їх керівників", - заявив прем'єр на засідання уряду.