Український суд конфіскував торгове судно Sky Moon (прапор Танзанії) та вантаж вартістю 18,5 млн грн за порушення митних правил. Це перше судове рішення в історії України про конфіскацію іноземного морського судна.

Таке рішення 15 березня прийняв Малиновський суд Одеси, розглянувши адміністративний протокол про порушення митних правил, а саме багаторазове відвідування судном Sky Moon портів окупованого Криму. Про це повідомила прес-служба Військової прокуратури Південного регіону України.

Крім того, суд постановив конфіскувати в бюджет України вантаж, який знаходився на судні в момент затримання. Його ринкова вартість становить 18,5 млн грн. Йдеться про контрабанду 3 тисяч тонн технічної соди.

Перед українським судом постануть капітан судна та один із засновників компанії-власника вантажу - громадянин Молдови, які вже притягнуті до кримінальної відповідальності. Також прокуратура вирішує питання про притягнення до відповідальності представника судновласника - громадянина Румунії, який організував ці перевозки.

"Крім того, за результатами розслідування Військова прокуратура має намір офіційно поінформувати владу Чехії про порушення зареєстрованою на її території юридичною особою європейських санкцій щодо заборони торгівлі з тимчасово окупованою територією АР Крим", - сказано в повідомленні прес-служби відомства.

Як інформував сайт "Знай.ua", суд відібрав у Януковича корабель. Печерський суд Києва наклав арешт на корабель-ресторан, який розміщений на території колишньої резиденції президента-втікача Віктора Януковича в Межигір'ї.