26 серпня, у день роботи тристоронньої контактної групи у Мінську незаконні збройні формування ОРДО та ОРЛО нагло та цинічно саботували переговорний процес. Вони різко збільшили кількість обстрілів позицій ЗС України та мирних населених пунктів, у тому числі із забороненого Мінськими домовленостями важкого озброєння.

Про це заявив Руслан Семенюк, прес-офіцер української сторони СЦКК.

"Глибоке обурення викликають демонстративні провокативні дії бойовиків, які продовжують ескалацію напруженості на лінії розмежування сторін на Сході України. Вони збільшили обстріли не лише позицій Збройних Сил, але й мирних населених пунктів. І все це відбувається на фоні переговорів у Мінську щодо припинення вогню і встановлення миру", - заявив очільник української сторони Спільного центру з контролю та координації питань припинення вогню генерал-майор Борис Кременецький.

Так, загальна кількість обстрілів з боку НЗФ за 26 серпня збільшилась на десять відсотків та складає 90 випадків порушення режиму припинення вогню.

З них 29 разів застосовувалося важке озброєння: 152 мм артилерійське озброєння - сім разів, 122 мм – сім, 120 мм міномети – 14, РСЗО – один. Танки застосовувались п'ять разів.

Популярні новини зараз
Війна не закінчиться ні в 2024, ні навіть у 2025: переможниця "Битви екстрасенсів" розповіла про вихід на кордони 1991 року Були гроші і не стало: банкомати ПриватБанку дивують "фокусами" при знятті готівки Daewoo Lanos "Next-Gen": нова версія народного автомобіля закохує в себе з першого погляду Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати
Показати ще

Внаслідок обстрілів особовий склад Збройних сил України поніс значних втрат - сім загиблих і 13 поранених. Припинення вогню особовим складом СЦКК здійснювалось протягом всієї доби майже 30 разів. Із них – лише 11 разів успішно через відверте небажання НЗФ виконувати Мінські домовленості.

Не дивлячись на постійне намагання української сторони сприяти зниженню напруженості та перевести збройне протистояння виключно в рамки переговорного процесу, вочевидь, бойовикам-терористам і тим, хто їх спонсорує, це не потрібно. Головна їх мета – посіяти паніку і хаос серед мирного населення України, дискредитувати Збройні Сили та уряд України.

Продовжуються фіксуватися провокативні обстріли бойовиками житлових кварталів і на підконтрольній їм території для подальшого звинувачення Збройних Сил України.

Читайте також: Терористи здійснили 109 обстрілів за добу – прес-центр АТО

Так, 25 серпня бойовики з двох напрямків вели вогонь по місту Горлівка, у якому були пошкоджені дві школи №14 та №6. Того ж дня бойовики зі 152 мм артилерійських систем вели вогонь по житловому масиву "Жовтень", що у тимчасово окупованому місті Луганськ.

Ці та інші задокументовані факти чергових військових злочинів терористів передані СММ ОБСЄ для подальшої перевірки та інформування 57 країн-учасниць ОБСЄ.