За останні дні Україну сколихнула низка самогубств.

У Полтаві через конфлікт на роботі повішався журналіст Анатолій Малежик, у Києві викинувся з вікна оператор столичного телеканалу Артем Іноземцев, у Харкові молода жінка стрибнула під потяг метро разом з двома дітьми, проте дивом родина залишилася живою. Напередодні на Вінничині поховали молодого бійця АТО, який підірвав себе гранатою, а сьогодні уранці поліцейські встигли врятувати самогубця в Одесі – чоловік намагався вистрибнути з вікна багатоповерхівки.

Читайте також: МОЗ забезпечить дітей довгоочікуваними вакцинами

Астролог Владислав Якимець пояснює різкий сплеск самогубств у ці дні ретроградним Меркурієм.
"Усі планети нашої системи знаходяться на визначеній відстані від Землі та Сонця і впливають на Землю та її жителів. Іноді земля на своїй орбіті "обганяє" ту чи іншу планету – цей процес називається ретроградністю. Якщо планета ретроградна стосовно Землі – вона скеровує свою енергію всередину та впливає на людей, події, процеси та живі організми", - каже астролог.
Ретроградний Меркурій призводить до дратівливості, апатії, агресії, хандри, паніки, невдач, тощо. Ретроградним Меркурій став 28 квітня, а закінчиться цей період 22 травня.

А от психологи та науковці підрахували, що Україна посідає перше місце серед європейських держав за кількістю самогубств – на 100 тисяч осіб у нас припадає 22 самогубства. Такі дані наводить Державний комітет статистики.

Популярні новини зараз
Номер буде заблоковано: абоненти Lifecell можуть втратити найдорожче Пенсіонерам від 60 років та сім'ям готують нову допомогу: виплатять по 10 800 грн одним платежем Гороскоп на тиждень 18-24 березня для всіх знаків Зодіаку: легкий шлях Скорпіонів, відмова Тельців та труднощі Риб Клієнти Monobank залишаються без грошей: доступ до рахунку закривають без попередження
Показати ще

Смерть від суїциду займає 3-е місце в Україні після природної смерті і смерті від зовнішніх причин. Найвищий рівень смертності в результаті суїцидів зафіксований в промислових регіонах Східної України - в середньому 33,6 на 100 тис. населення. Лідируючі області Донецька і Луганська.

Психологи і соціологи заявляють, що офіційна статистика самогубств значно відрізняється від реальних цифр у 2-4 рази. Адже статистика ґрунтується тільки на явних випадках. А є ще випадки суїциду які ніким не фіксуються. Таких випадків, а також невдалих спроб самогубства, в 7-10 разів більше.

Психологи пояснюють, що українці вже більше 2-ох років живуть в складній обстановці. Військові дії, інфляція, безробіття, мізерні пенсії, відсутність медичної допомоги, викликають у людей депресію і штовхають на самогубство. Покращень в країні і будь-яких змін немає. Люди перестали сподіватися на краще життя і намагаються хоч якось вижити. Але не всі можуть подолати самостійно труднощі. Рівень життя впав, навіть в порівнянні з важкими 90-ми.

Читайте також: Овочі та жива риба подешевшали

Після розпаду СРСР рівень самогубств в більшості пострадянських країн став різко наростати.

У 1993 році республіки колишнього СРСР були лідерами у світовому рейтингу суїцидів. Україна належала до країн з високим рівнем суїцидів. З 2000 року по статистиці тенденція пішла до зниження, а ось останні 2-3 роки, кількість суїцидів зросла.

"Майже кожен день по телевізору можна побачити новина про суїцид. Чому людина зважується на такий крок важко сказати. У кожного своя причина. Якщо у людини все в житті стабільно, є улюблена робота, гідна зарплата або пенсія, людина розвивається, будує плани на подальше життя, займається будь-яким хобі або спортом, то в такої людини немає часу думати про самогубство. А коли людина затиснута в проблеми і не може впоратися з ним, то приходить до такого рішення своєї проблеми. Необхідно формувати установки на тверезий спосіб життя, починаючи з раннього дитинства. Поки не зміниться суспільна система і влада не повернеться до своїх соціальних функцій, до тих пір вирішити проблему не вдасться", - лікар-психотерапевт Віктор Шевченко.

Доктор медичних наук Ірина Юр'єва пояснює, що за статистикою більше схильні до самогубства жінки.

"Жінки вибирають більш "гуманні", на їх погляд, способи, ніж чоловіки. Наприклад, ковтають таблетки або ріжуть вени. Тому вони і виживають частіше. А ось чоловіки, вибирають інші методи, викидаються з вікон, вішаються, пускають собі кулю в скроню. Високий рівень суїциду в країні серйозна причина роздум і дій для суспільства і влади. А нажаль, проблема залишається тільки на рівні новин, влада робить вигляд, що нічого не відбувається. Високе зростання кількості самогубств пояснюється відсутністю у людей мотивації до життя. І не останню роль тут відіграють військові дії, які йдуть на території рідної країни", - каже психіатр.