На Поштовій площі у Києві відбулась акція на підтримку засуджених в Росії українського режисера Олега Сенцова та кримського активіста Олександра Кольченка. Організатори таким чином намагались привернути увагу до справи незаконно утримуваних в Росії українців

Сьогодні виповнюється рівно рік відтоді, як Північно-Кавказький окружний військовий суд у Ростові-на-Дону за сфальсифікованим звинуваченням визнав Сенцова та Кольченка винним в підготовці і організації терактів. Сенцов був засуджений до 20 років колонії. Кольченко як передбачуваний "спільник" Сенцова отримав 10 років позбавлення волі.

Нагадаємо, що Сенцов і Кольченко підписали документи для екстрадиції в Україну на початку квітня.Кремль заявляв про роботу по організації обміну різних кандидатур, в тому числі Олега Сенцова. Прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков у відповідь на питання, чи можливі якісь зрушення в справі обміну Сенцова, сказав, що "контакти здійснюються".

Правозахисники, друзі та близькі політв'язнів зібрались, щоб висловити солідарність українцям, які вже два роки перебувають у російській неволі. Вони тримали в руках портрети російських катів за гратами, серед яких головною фігурою був президент РФ Володимир Путін.

Під час акції виступили недавній політв'язень Кремля Генадій Афанасьєв та адвокат Сенцова Ілля Новіков.

Популярні новини зараз
ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати
Показати ще

Афанасьєв, який входив в "кримську четвірку", звернувся до українців із закликом писати листи політв'язням в Росії і Криму. Він підкреслив, що більшість громадян звинувачує владу в бездіяльності, проте не робить абсолютно нічого, хоча в їх силах хоча б підтримати наших хлопців: написати кілька слів, прийти на акцію.

Сестра Олега Сенцова Наталія подякувала всім небайдужим до долі її брата і сказала, що не здаватися йому допомагає підтримка кожного з нас і віра в Україну.

На завершення акції активісти включили запис з останнього суду над Сенцовим і Кольченко, на якому вони самовіддано виконали Гімн України.

Як повідомляв сайт znaj.ua, напередодні Генадій Афанасьєв закликав всіх небайдужих приєднатись до акції та вимагати звільнення українських політв'язнів Олега Сенцова і Олександра Кольченко.