Американські інженери почали розробку черевиків, які зможуть попереджати космонавтів про наближення до перешкод.

Про це пише TechCrunch.

Необхідність розробки таких "розумних" черевик виникла у зв'язку з тим, що особливості конструкції гермошоломів сучасних космічних скафандрів сильно обмежують огляд, не дозволяючи космонавтам банально дивитися під ноги.

Саме тому, для спрощення пересування по різних поверхнях, вчені з Массачусетського технологічного інституту (MIT) зайнялися розробкою черевиків, які дозволять космонавтам відчути перешкоду на шляху до зіткнення з нею.

Носки нових черевиків обладнали датчиками відстані, а підошву — вібромоторами: при ходьбі датчик подає дані про близькість до об'єкту на процесор, і підошва починає вібрувати. При цьому частота вібрацій прямо пропорційна відстані й буде посилюватися у міру наближення до перешкоди.

Популярні новини зараз
"Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною За інтернет можна не платити: як скористатися новою послугою Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Прототип черевик вже проходить випробування. Надалі черевики збираються оснастити системою для виводу даних про перешкоди на нашоломний дисплей. Так, при швидкому зближенні з об'єктом на дисплеї буде загорятися червона позначка.

Передбачається, що пристрій допоможе космонавтам у пілотованих місіях, наприклад, при висадці на Марс або Місяць.

Як писав раніше інформаційний портал "Знай.uа", SpaceX перенесла політ на Марс.