Біологи з університету іспанської Гранади зайнялися проектуванням нізкоаллергенних міських парків. Вони вибирають для зелених насаджень рослини, які не викликають у людини алергії. Вчені сподіваються, що таким чином створять не тільки комфортне середовище для всіх громадян, але й допоможуть у боротьбі зі зміною клімату.

Про це повідомляє портал EurekAlert.

Професор ботаніки з Університету Гранади Палома Карінанос і її колеги працюють над проектуванням нізкоаллергенного міського середовища. Вони планують створити "зелені острівці", комфортні для всіх громадян Гранади - у тому числі для тих, хто страждає від алергії на пилок рослин.

Команда біологів вивчає вплив зелених насаджень на якість повітря. Також вони хочуть дізнатися про вплив повітря на здоров'я людини.

Учені почали класифікувати дерева в десятці найбільших зелених зон Гранади. Вони згрупували їх за трьома категоріями. Потім описали кожне дерево за типом запилення, по довжині періоду запилення і потенціалу викликати алергію.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними В українців залишилося кілька годин: дзеркальна дата 24.04.2024 допоможе вам виконати бажане, правила Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати
Показати ще

Читайте також: Вчені у цьому році пророкують потужні стихійні лиха

На подив учених виявилося, що багато з найбільш поширених дерев у Гранаді входять до числа рослин, що викликають алергію. Палому Карінанос вразило те, що проектувальники цих зелених парків виходили з критеріїв моди і клімату. Вони навіть не замислювалися про здоров'я городян.

Зараз дослідники розробили пропозиції для проектування в Гранаді парків. У них люди зможуть перебувати "з ясними очима і сухими носами". Також фахівці сподіваються, що ретельний відбір дерев у майбутньому допоможе боротися зі зміною клімату на планеті.