Міжнародна група дослідників відстежила вперше рух електрона в молекулі у реальному часі та показала, як цим можна управляти.

Про це пише Science.

"Експерименти проводили у розрізі аттофізики - напрямку науки, який вивчає явища з аттосекундною тривалістю, тобто ті, які тривають мільярдні частки мільярдних часток секунди", - ідеться у повідомленні.

Читайте також: Вчені знайшли Зірку Смерті із "Зоряних війн" у космосі

Вчені намагаються відстежити надшвидкі переміщення електронів в молекулах та перебудову їх електронних оболонок.

Популярні новини зараз
Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру "Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну
Показати ще

Завдяки цим процесам можна зрозуміти хімічні та біохімічні реакції. Утворення нових хімічних зв'язків і полягає в "перерозподілі" електронів.

Учені Данії, Бельгії, Канади та Росії, яких очолив Ганс Якоб Вернер зі швейцарської Вищої технічної школи в Цюріху, трохи раніше показали можливість таких спостережень.

В експерименті використовували молекули йодацетілена, вони являють собою витягнуті ланцюжки з чотирьох атомів - водню, двох атомів вуглецю і атома йоду.

Під дією потужних і дуже коротких лазерних імпульсів конфігурація електронної оболонки молекули змінювалася: у ній виникала "дірка" - вакантне місце, яке потім починає коливатися, переміщаючись від одного кінця молекули до іншого.

Опромінюючи орієнтовані молекули потужними лазерними імпульсами, вчені змогли отримати спектри високих гармонік, які відображали стан електронної оболонки молекули.

Нагадаємо, що ми вже повідомляли як шукати в інтернеті китайський iphone xr і китайський айфон ікс с.