Космічний зонд "Розетта", на подив планетологів, виявив велику кількість кисню в атмосфері комети Чурюмова - Герасименко. Це відкриття спростовує більшу частину теорій формування планет.

Вчені опублікували дослідження в журналі Nature.

Учасниця наукової команди Кетрін Альтвегг з університету Берна розповіла, що зонд "Розетта" виявив кисень в хмарі газу, навколо комети Чурюмова - Герасименко.

Вчені довго не могли повірити в цей неможливий, за їхніми словами, феномен.

"Головне питання - як кисень туди потрапив", - сказала Кетрін Альтвегг.

Популярні новини зараз
Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати
Показати ще

Кисень, на думку планетологів, потрапив у надра комети в той час, коли вона складалася з мікроскопічних зерен пилу і льоду ще на околицях майбутньої Сонячної системи. Таким чином, молекули кисню в атмосфері комети старше системи.

Читайте також: Пройшли перші випробування туристичного космічного апарату (відео)

Раніше на кометах виявляли лише воду, чадний і вуглекислий гази. Учені вважали, що на ранній стадії формування Сонячної системи кисень вступив в реакцію з воднем, а тому може бути знайдений в кометній речовині тільки в складі води.

Космічний апарат Rosetta запущений до комети Чурюмова - Герасименко в 2004 році. У 2014 році він досяг своєї мети, а роботу закінчить у вересні наступного року.