П'ять мільярдів тонн льоду втрачає щороку льодовик Zachariae Isstrom на північному сході Гренландії.

Про це пише Science.

"Дуже небезпечну тенденцію виявили геофізики. У разі, якщо льодовик розтане повністю, його води підвищать рівень Світового океану на 46 сантиметрів", - ідеться у повідомленні.

Читайте також: У Гренландії розколовся льодовик

Згідно інформації, при збереженні цих тенденцій вже протягом найближчих десятиліть танення Zachariae Isstrom призведе до великого підвищення рівня океану.

Популярні новини зараз
З 1 червня українці платитимуть за воду по оновленому тарифу: кому радять приготуватися Пенсіонерам призначають нові виплати: хто має право на грошову допомогу Надія на мікрохвильовку? В Україні почали виписувати величезні штрафи власникам газових плит Новий податок на житло спустошить кишені українців: скільки доведеться заплатити
Показати ще

Причиною є, імовірно, глобальне потепління. Геофізики вважають, що дно Zachariae Isstrom розмивається теплою океанської водою, яка потім змішується із зростаючими обсягами талої води з поверхні льодовика.

Вчені узагальнили дані багаторічних досліджень льодовика із супутників Radarsat-1 і Radarsat-2 (Канада), TerraSAR-X і TanDEM-X (Німеччина), ALOS (Японія), Cosmo-Skymed (Італія) і Sentinel- 1A.

Гренландський крижаний щит є другим за розміром крижаним щитом світу після Антарктичного. Площа Zachariae Isstrom перевищує 90 тисяч квадратних кілометрів.