Частина льодовика Zachariae Isstrom, який належить до Гренландського крижаного щита, відкололася і наразі тане внаслідок підвищення температури повітря і теплих морських течій. Про це повідомляє Reuters.

За словами вчених, один із найбільших льодовиків у Гренландії, який містить достатньо льоду, щоб підвищити рівень світового океану на 50 см, тане все швидше.

Дані американських дослідників свідчать, що ці втрати льоду разом з іншими льодовиками, що тануть, підняли рівень моря приблизно на 20 см з 1900 р. Нові айсберги відколюючись, додають п'ять млрд тонн води в Атлантиці щороку.

В інших регіонах Гренландії також відзначаються масштабні втрати льоду. Якщо в Гренландії весь лід розтане, то це призведе до підвищення рівня світового океану на шість метрів.

Читайте також: Від Гренландії відколовся 12-тикілометровий шмат льодовика

Популярні новини зараз
ПриватБанк звернувся до власників пенсійних карток: як уникнути затримок із виплатами Змії пішли в атаку на українців: як запобігти укусам і чи існує ефективний антидот Упаковка по 80 грн: в Україні супермаркети змінили ціни на цукор, вершкове масло та олію Отримаєте менше – не дивуйтесь: Пенсійний фонд попередив про зміну розміру субсидії
Показати ще

Нагадаємо, в Парижі на саміті 30 листопада зустрінуться представники майже 200 країн, щоб спробувати обмежити зміну клімату. Кліматологи ООН вважають, що рівень моря може підвищитися на 26-82 см уже в цьому столітті.