Шовк павуків міцніший, ніж сталь, жорсткіший від кевлара і легший від вуглеводневого волокна. Але розводити павукові ферми для добування павутини зовсім не практично. Частина компаній поставили собі за мету створити синтетичний аналог натуральної сировини.

Японська компанія Spiber спільно з американським виробником спортивного одягу The North Face нещодавно представили прототип куртки зі штучного шовку. Куртка отримала назву Moon Parka і стала першим в світі одягом із штучної білкової сировини.

Вражаючі властивості натуральної павутини або шовку обумовлені наявністю в ній білкової основи. Вона називається фіброїн.

Читайте також: Шведи вживили мікросхеми в живу троянду

Створити повністю штучного його аналогу в лабораторії досить непросто. Але Spiber стала першою компанією, яка зуміла з допомогою генної інженерії отримати синтетичний продукт. Він отримав назву Qmonos, що з японської значить "павук".

Популярні новини зараз
Головне за 24 квітня: бунт українців у Польщі, трагедія Каті Репяхової, важливий день та різке підвищення цін Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

Отриманий матеріал зможе з легкістю розкладатися у природному середовищі і не загрожує природі. Для одержання штучного фіброїна використовуються гени павука-золотопряда з роду Nephila.

Серійний випуск куртки Moon Parka запланований на 2016 рік. Виробники поки не вказують ціну на власну розробку.