Слідчі та криміналісти виявляють відбитки пальців на місці злочину, що дозволяє ідентифікувати винуватця події. Але фахівці все одно мають просіяти їх через величезні бази даних, щоб знайти ймовірні збігання. Крім того, вони ще повинні значитися у цих базах.

Про це повідомляє журнал Analytical Chemistry.

На сьогодні хіміки запропонували технологію, яка значно звузить коло пошуку. Їм вдалося розробити спосіб визначення за відбитками пальців статі злочинця.

Він базується на знанні про те, що кислотність поту жінок приблизно в двічі вища, ніж у чоловіків. Команда вчених під керівництвом доцента хімії Яана Халамека з Університету в Олбані використала цю біологічну різницю і створила додатковий інструмент для ідентифікації злочинців.

Відбиток пальця переносять на поліетиленову плівку і вона згодом обробляється розчином соляної кислоти, вже після цього нагрівається. Далі запускається хімічну реакцію, яка виявляє міграцію водорозчинних амінокислот у кислотний розчин. Науковці оцінюють рівень амінокислот і таким чином визначають стать людини, якій належать відбитки. Перші експерти показали точність у 99%.

Популярні новини зараз
В Україні з’явився новий вид пенсій: отримати може кожен, але доведеться поділитись Комунальники "наплювали" на мораторій: встановили незаконні тарифи та змушували переплачувати Чергуватимуть представники ТЦК: де українцям тепер можуть вручити повістку Стосується всіх пенсіонерів: ПФУ поділився важливою інструкцією
Показати ще

Читайте також: Хірурги Штатів пересадять чоловічий статевий орган

"Ми не плануємо конкурувати з аналізами ДНК при ідентифікації, але хочемо диференціювати коло підозрюваних у демографічних груп, а це вкрай важливо, коли відбитки пальців недостатньо чіткі або вони відсутні у базах", - сказав Халамек.

Команда продовжує пошуки способів подальшого удосконалення технології і розробляє нові методи ідентифікації за допомогою хімічного аналізу.