Британські вчені з університету Саутгемптону близькі до створення накопичувача інформації, якій здатен витримати будь-який зовнішній вплив та зберігатися тисячі років. Винахідники мають намір записати на нього усю історію людства.

За інформацією 3DNews, інноваційна технологія є так званим 5D-записом. Фемтосекундний лазер генерує короткі імпульси великої інтенсивності та формує самоорганізовані наноструктури в кварцовому склі. Такий винахід дасть змогу зберігати сотні терабайт інформації на крихітному диску.

Під час запису інформації враховуються такі п'ять параметрів наноструктур - розмір, орієнтація та положення всередині тіла носія по трьох осях. Саме тому технологія має назву 5D. Для зчитування інформації з носія знадобиться пристрій, який об'єднує мікроскоп і поляризатор.

Творці революційної технології запевняють, що накопичувач витримає температуру до тисячі градусів за Цельсієм. Цю невеличку річ можна буде зберігати 14 млрд років при стабільній температурі до 200 градусів. Тож навіть у випадку Апокаліпсису цивілізації майбутнього можуть дізнатися про усю історію життя людей.

Читайте також: Штучні м'язи із полімеру зможуть відновлюватися самостійно

Популярні новини зараз
Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня "Всі будуть начальниками": адвокат розповів, як в Україні змінили правила вручення повісток Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати Штрафи від 3,5 тисяч гривень: "Газмережі" попередили власників газових плит та колонок
Показати ще

Нещодавно вчені та медики наблизились до саморегенерації. Вони створили штучні м'язи полімеру, які можуть відновлюватись самостійно.