Генеральний партнер Andreessen Horowitz Кріс Діксон написав про найперспективніші технології, які сьогодні знаходяться на стадії розвитку, але в майбутньому змінять світ і поліпшать умови життя людства. На сьогоднішній день, на думку автора, основних із них ─ усього 11.

1. Самокеровані автомобілі

За словами Діксона, вже зараз самокеровані авто в більшості випадків безпечніші, ніж керовані людиною. У найближчі три-п'ять років вони стануть ще надійнішими та масовішими. Самоврядні авто перебуватимуть майже весь час у русі, а для їх виклику знадобиться лише мобільний додаток. Парковок стане менше, тому що людям більше не потрібно буде володіти машиною. Також, зникнуть пробки й аварії.

2. Чиста енергія

Спроби позбавитись зміни клімату за допомогою енергії не спрацювали. Але Діксон упевнений, що використання сонячної енергії виявиться набагато вигіднішим, ніж використання органічного палива. Вартість сонячних панелей продовжує знижуватися, що допомагає використовувати їх усе частіше по всьому світу. Компанія Tesla виробляє доступні електромобілі та встановлює електрозаправки по всьому світу.

Популярні новини зараз
Чому в СРСР будували 5- та 9-поверхівки - ви навіть не здогадуєтеся, у чому "секрет" Чергуватимуть представники ТЦК: де українцям тепер можуть вручити повістку Травень буде дуже важким для українців, але 2 знакам Зодіаку пощастить: хто ці щасливчики Гречку, соняшникову олію та борошно будемо купувати за новими цінами: скільки доведеться викласти
Показати ще

3. Віртуальна й доповнена реальність

"Тільки нещодавно віртуальну доповнену реальність змогли зробити настільки доступною та переконливою. Facebook, Google, Apple і Microsoft виділяють на їх розвиток мільярди доларів" - пише Діксон.

Всупереч загальній думці, доповнена реальність буде використовуватися не тільки для розваг, на зразок пошуку покемонів, а й у всіх видах людської діяльності.

4. Дрони та літаючі автомобілі

Дрони мають військове минуле, але сьогодні їх все частіше використовують для споживчих або комерційних цілей. У майбутньому, упевнений Діксон, літаючі авто стануть доступнішими й зручнішими за сучасні літаки та гелікоптери.

5. Штучний інтелект

Штучний інтелект може застосовуватися в будь-який сфері. Проте багато хто переживає, що ці технології приведуть до заміни людської праці машинною, і, як наслідок - до скорочення робочих місць. На прикладі комп'ютерів ми вже переконалися, що це не так, запевняє Діксон.

6. Кишенькові суперкомп'ютери для кожного

До 2020 року у 80% дорослих на землі буде смартфон із доступом в інтернет. У сучасному iPhone 6 встановлено приблизно в 625 разів більше транзисторів, ніж у процесорі Intel Pentium 1995 року. Нинішні смартфони - це те, що завжди вважалося суперкомпьютерами.

7. Криптовалюта й блокові ланцюги

Криптовалюта й технології розвитку блокових ланцюгів пропонують нову бізнес-модель для інтернет-протоколів. Тільки в цьому році були залучені сотні мільйонів доларів для розвитку інноваційних протоколів, заснованих на блокових ланцюгах.

8. Високоякісна онлайн-освіта

Як заявив Діксон, колись "Енциклопедія Британіка" коштувала 1400 доларів, а сьогодні кожен може безкоштовно відкрити "Вікіпедію" на смартфоні. Раніше потрібно було ходити до школи або купувати книги, щоб навчитися чогось. Сьогодні можна вчитися за допомогою безлічі лекцій та туторіалів, які регулярно викладаються в Youtube.

9. Їжа, створена за допомогою науки

"На Землі стає все менше землі та прісної води. Частково це відбувається тому, що продукти виробляються неефективно: для створення одного кілограма м'яса потрібно майже 14 тонн води" - пише Діксон. Систему виробництва можна поліпшити завдяки новим технологіям.

10. Комп'ютеризована медицина

Сьогодні комбінація комп'ютерних наук і медицини призводить до вражаючих відкриттів. Наприклад, 15 років тому секвенування людського геному коштувало три мільярди доларів. Сьогодні це коштує тисячу доларів, і ціна продовжує знижуватися. Незабаром секвенування біополімерів стане рядовим явищем для медицини.

11. Нова космічна епоха

Зараз розвиваються приватні космічні компанії. Вони пропонують послуги зв'язку, здійснюють запуски ракет, проводять наукові дослідження, розробляють перспективні бізнес-моделі, одна з яких - видобуток ресурсів з астероїдів. "Це відкриває нові горизонти перед використанням багаторазових космічних апаратів. Тепер польоти стануть доступнішими" - впевнений Діксон.