Київський студент Андрій Маранов створив унікальну програму для навчання у медичних університетах. Він пропонує друкувати кістки на 3D принтері та створив додаток, який дозволить роздивиться нерви та судини на руці за допомогою звичайного смартфону.

Сьогодні Андрій став переможцем конкурсу стартапів PioneersKyiv 2015. Наприкінці наступного місяця він відправиться змагатися за інвестиціями до Відня. Проте його проект вже отримав підтримку в Силіконової долині.

"Знай" розпитав Маранова про те, як змінить викладання в університетах його проект і як він збирається підкоряти ним світ.

Андрію, як з'явилася сама ідея друку скелетів? Чому не можна обійтися пап'є-маше чи органічними кістками?

- Я навчаюся у університеті Богомольця на лікаря. Проте весь час ходжу по IT заходах, активно цікавлюся новинками в цій галузі. З 2014 року в Україні заборонили використовувати органічні препарати для викладання. На цьому було побудоване все навчання. Університетам довелося закуповувати кістки та наглядний матеріал з пап'є-маше дуже поганої якості. До того ж, такій скелет коштує щонайменше півтори тисячі доларів.

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Астролог побачив у травні "лихо" для України Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати
Показати ще

Наш професор з анатомії сказав, що такі кістки можна показувати щонайбільше дітям у школах, але аж ніяк не в університетах.

Ми взяли реальні кістки, відсканували їх власним 3D сканером, обробили і надрукували з пластика. Це дало високоякісні моделі, які можна порівняти лише зі справжніми кістками.

Якщо ринкова пропозиція для скелетів починається від 1500 доларів, ми орієнтуємося на 300-400$.

Невже у світі до цього ніхто не додумався і аналогів вашому продукту немає?

- 3D друк взагалі лише починає заходити в медицину. Ви, напевно, бачили титанові протези, клапани для серця та інші речі. Проте це лише початок, і ніхто ще не здогадався використати технологію для навчання в університетах.

Ми щойно повернулися з Сан-Франціско, з Силіконової долини, куди були запрошені як переможці конкурсу Tiel Foundation Summit. Нам вдалося потрапити до лабораторії одного з найкращих університетів світу – Стенфордського. Ми були дуже "щасливі" побачити, що вони досягли досить скромних результатів у порівнянні з нами. Це заохочує розвиватися.

Читайте також: Студенти надрукували міні-будинок на 3D-принтері (фото)

Як вашу ідею сприйняли в Україні? Чи є якісь пропозиції щодо реалізації ідеї?

- Ми показали зразки нашої роботи професору кафедри оперативної хірургії та топографічної анатомії Київського національного медичного університету Віктору Черняку. Він запропонував використовувати ці муляжі під час нашого ж навчання. Він готовий бути нашим клієнтом.

Ми вже пройшли тест і наразі ведемо перемовини щодо закупівлі першої партії. Я знаю, що для нашої ідеї є велике поле, проте ми будемо орієнтуватися поки що лише на медичні заклади. Це достатньо велика спільнота, достатньо закрита, проте і дуже перспективна. Скажімо, в тій таки Європі чи Америці мова йде про мільйони та мільярди доларів. А це значно здешевить навіть процес навчання.

Я сам вивчав остеологію та артрологію, досить важко зрозуміти, як саме виглядають багато дрібних суглобів. Моя технологія дозволяє все це візуалізувати, легше все розуміти та вивчати. Як результат – бути кращими лікарями.

У чому сенс створювати спеціальний додаток для смартфонів для сканування кісток?

- Студенти-медики можуть в реальному режимі перевірити, як проходить той чи інший сосуд чи нерв і руці. По-друге, не буду розкривати усі таємниці, але ми розробили програму, яка дозволить подивиться на ваші власні капіляри і судини за допомогою звичайної камери на телефоні. Камера розпізнає унікальну структуру ваших кісток і, спираючись на це, сформує картинку того, як все виглядає під шкірою.

Можете доробити програму, щоб вона показувала і тромби?

- Ми плануємо масштабувати ідею і розпізнавати також патології. Це можливо, але не в короткій перспективі.

Наша стратегія полягає в тому, щоб спочатку довести якість нашої роботи, отримати визнання і лише потім відбудувати ринковий механізм. Фактично, ми створюємо новий ринок, тому наразі заявляємо про потрібність нашому продукту. Ми хочемо, щоб приходили до нас, а не ми ходили до кожного навчального закладу.

Це ж ідеальна бізнес-модель! В чому ж проблема для її швидкої реалізації?

- Ми достатньо багато часу витратили саме на тестування щоб досягти максимальної якості. До того ж, медична сфера досить закрита та інертна. Щоб запровадити якусь інновацію, потрібно достатньо часу.

Коли я ознайомився з вашою ідеєю, то подумав, що вона може змінити підхід до страхування життя та військової медицини. Виходить, що ви можете відсканувати скелет кожного бійця, який відправляється в бій, і в разі ушкоджень просто надрукувати потрібну частку організму?

- Так, це цілком можливо. Проте ми все ж таки хочемо зрозуміти, як буде працювати бізнес-модель на прикладі маленького ринку. Лише потім можна думати про застосування цієї технології для медичної галузі загалом. Це сфера, де великі ризики, і якість має бути набагато кращою.

Потрібно набити гулі, щоб масштабувати ідею без загроз для якості.

Наразі томографи, які дозволяють зробити якісне дослідження тіла, закриті, на них досі діють дорогі патенти. Скажімо, той самий 3D принтер винайшли років 10 тому, проте на них розповсюджувалась дорога ліцензія. Саме тому вибух їх використовування стався лише рік тому, коли патент закінчився, і у широкої спільноти з'явилася можливість їх модернізувати та вживати у різних галузях.

Без томографа якісно відсканувати скелет неможливо. Скануваня звичайним 3D сканером навіть з рентгеном не надасть потрібної якості. Неможливо робити технологію майбутнього з поблажками на якість.

Читайте по темі: ТОП-10 винаходів волонтерів для АТО