Школярка з Тернополя Оксана Мурдза винайшла снаряд-ракету. Дівчина навчається у тернопільському технічному ліцеї і майже рік працювала над своїм винаходом. Діє ракета на відстані до 200 метрів і призначена для того, аби збивати ворожі безпілотними.

Основна перевага такої ракети – вона знешкоджує безпілотник, котрий працює у радіусі її дії, і нею не треба влучати точно в ціль. Ракета має електромагнітну бомбу, котра призначена для стримування електромагнітного потоку – у цьому її головна перевага.

Волонтер з Херсонщини Сергій Обидець перетворив звичайний металевий контейнер на будиночок для бійців АТО. Контейнер, який використовують на ринках багато років, тепер став тимчасовим помешканням для військових. Його розпилюють навпіл та закопують у землю. Утеплюють зсередини спеціальною мінватою і облаштовують всі потрібні комунікації. Обігріває такий мобільний будиночок звичайна буржуйка.

Унікальність його в тому, що він не лише служить як тимчасове помешкання, а й у випадку небезпеки може слугувати бомбосховищем.

Читайте також: Вчені вперше виростили руку в пробірці

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків
Показати ще

Анастасія Бабенко з Києва розробила проект, який поліпшить роботу медиків на війні. Винахід незамінний при транспортуванні органів у медичні пункти. Порівняно з аналогічними установками, її холодильник зберігає біологічний матеріал на 40 % довше, ніж відомі медичні холодильники.

"Удосконалення такого контейнера збільшує час зберігання біологічного матеріалу і тим самим зможе допомогти врятувати життя поранених бійців", - каже Анастасія.

Дівчина не розголошує подробиць роботи та створення цього проекту. Вона планує запатентувати винахід і зараз шукає спонсорів, які допоможуть в цьому.

Черкащанин Максим Чернявський створив для українських військових ліжко-трансформер. Це й ноші, й розкладачка одночасно. Зі звичайного чохла шматок тканини можна перетворити на ліжко. Воно, переконаний черкащанин, має спростити умови проживання на полі бою.

Його вага до 4 кг, залежно від розміру. На збір піде не більше двох хвилин. Довжина трансформера два метри. Конструкція виготовлена із цупкої тканини і спеціального металу. Ліжка, на яких зараз сплять українські військові, мають проблеми у транспортуванні. Для них потрібні окремі авто, виникають незручності, тому військовим іноді доводиться спати на землі. Максим дуже сподівається, що бійцям в АТО його винахід допоможе в побутових умовах.

Боєць батальйону "Івано-Франківськ" Павло Ненашев розробив пристрій для відео- та вогневого контролю за місцевістю, який дає змогу не покидати укриття. Назва унікально ноу-хау "ДУСТ". За допомогою WI-Fi або броньованого кабелю веб-камеру можна підключити у будь-якому місці та стежити за ситуацією. Таким чином можна вести не тільки спостереження, а й керувати вогнем на ураження.

Читайте також: Трикоптер підняли у повітря з пілотом (відео)

Молодий науковець з Київського національного торгово-економічного університету Юлія Мотузка створила продукт відновлення організму для поранених бійців. Назва продукту "Реабілакт". Його вводять у організм за допомогою крапельниці, він містить білкову речовину, кислоти і вітаміни, котрі необхідні для відновлення організму.

Реабілін впливає на корекцію порушеного обміну речовин на різних етапах лікування та стабілізує і в подальшому покращує показники організму.

Полтавський майстер Олександр Олійник винайшов пічку, яка за лічені хвилини може не лише обігріти бліндаж, а й самотужки продукувати електрику. Це допоможе зберегти ресурси, такі необхідні в зоні бойових дій, де зазвичай нема ні світла, ні газу, ні води. Пічка працює без диму та запаху на природному паливі - дровах,сухому листі та кукурудзяних відходах.

Такий котел не лише обігріває приміщення, його можна використовувати для приготування їжі. Окрім цього, конвектор теплову енергію вміє перетворювати на електричну. Два таких пристрої вже відправлені в зону АТО на передову.

Львівський інженер Ростислав Пасічник для АТО зібрав самохідну радіокеровану машину – такий собі робот. Він здатний евакуйовувати поранених вояків та перевозити вантажі до 300 кг. Запас ходу у роботі складає 6 годин,при цьому на нього можна встановлювати акумулятор з будь якої техніки.

Прилад здатний працювати в умовах від -40 до +80 градусів за Цельсієм, незважаючи на погодні умови - навіть у сніг і дощ. А за допомогою гусеничного обладнання робот може підійматися по сходах.

Читайте також: Створили екологічно безпечний мікропроцесор з деревини

Дмитро Кривий з Харкова розробив прилад, що може замінити дорогий тепловізор. Тепловізор – це інфрачервона камера з оптико-електронним приладом. Свій винахід Дмитро удосконалив, прикріпивши його на пов'язку на голові, що значно полегшує роботу бійця, особливо у бою.

"Прилад сканує навколишню територію. Якщо до вас хтось наближається, він починає вібрувати. За допомогою інфрачервоних датчиків можна визначити розмір об'єкта", - говорить винахідник.

Буковинські волонтери підірвали український інтернет своїм винаходом: звичайне сало вони почали запаювати в тюбиках. Все для того, щоб їжа була компактною, займала менше місця і довше зберігалася.

Звичайне сало вони просто перемелювали на м'ясорубку, додавали спецій і часнику і все разом упакували в звичайні пластикові туби, які безкоштовно надав волонтерам один з харківських заводів.

"Про це нас попросили розвідники. Дуже просили зробити пайки, які помістилися б у кишені. Ми подумали, що з їжею в кишені не дуже зручно на передовій. Наша волонтер Наталя Крилова і стала автором ідеї - упакувати їжу в туби. Спаює туби звичайними щипцями для волосся", - каже волонтер з Волонтерської організація "Буковина - українській армії" Алла Мустеца.