27 березня в Верховній Раді був зареєстрований законопроект №6240, який покликаний врегулювати реалізацію виборчих прав переселенців з тимчасово окупованих територій Донбасу і трудових мігрантів.

Співавтор законопроекту, народний депутат України (позафракційний), колишній глава Донецької облдержадміністрації Сергій Тарута, нагадав, що у 2015 році в Раду подавався аналогічний законопроект, але тоді він був відправлений на доопрацювання і в кінцевому підсумку прийнятий не був. Про це повідомляє Politeka.

Незважаючи на негативний досвід, народний депутат упевнений, що друга спроба вирішити існуючу проблемну ситуацію з виборчими правами переселенців і трудових мігрантів буде більш вдалою. Загальна кількість людей, які в даний час обмежені у своїх виборчих правах, досягає декількох мільйонів.

"Зараз ми робимо нову спробу дозволити переселенцям реалізувати своє виборче право. Всі існуючі ініціативи ми об'єднали в один законопроект. Я упевнений, що на цей раз парламент підтримає законопроект", -зазначив Тарута.

Проблематика законопроекту настільки важлива, що об'єднала представників різних політичних сил, представлених в парламенті, і громадянського суспільства. Окрім того, більшість народних депутатів, які входять до МФО "Майбутнє Донбасу", підтримує зазначений законопроект.

Популярні новини зараз
Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні Тарологиня розповіла, чи впораємося ми із російськими "Цирконами" Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати
Показати ще

Цілями законопроекту є забезпечення можливості внутрішньо переміщеним особам і трудовим мігрантам реалізувати свої виборчі права, гарантовані Конституцією, на різних виборах і референдумах за новим місцем проживання. Також це дозволить усунути порушення виборчих прав громадян (дискримінацію за місцем проживання та регіональною ознакою), удосконалити процедури визначення виборчих адрес і гармонізувати українське законодавство до міжнародних стандартів. Окрім того, це дозволить посилити інтеграцію та ресоціалізацію внутрішньо переміщених осіб.

Також, за словами народного депутата, потрібно максимально спростити процедуру перетину цивільним населенням лінії розмежування на Донбасі.

"Скоро буде Великдень. У місцях перетину лінії розмежування і на КПП будуть кілометрові черги. У нас завдань для правового врегулювання ситуації на Донбасі набагато більше, ніж здається", - резюмував Тарута.