Серіал "Вікінги" продовжили на п'ятий сезон, яким ми зможемо насолодитися вже в листопаді цього року. Завдяки цьому серіалу від телеканал History весь світ дізнався, хто такий Рагнар Лодброк і чим він знаменитий серед скандинавів. Втім, на історичність "Вікінги" ніколи не претендували і сприймати їх інакше, як просто гарний художній твір, не варто.

Проте, Рагнар Лодброк дійсно є культовим персонажем історії Скандинавії. 28 березня відзначається День Рагнара Лодброка, який вважається символічною річницею взяття їм Парижа. Портал Знай.ua розповідає його справжню історію.

Герой саг

Стародавні скандинави не писали літописів з точним датуванням і фактами. Роль літописів у їхніх виконували саги - віршовані твори, записані, в основному, в Ісландії. Саги розповідають про так зване «Століття саг», яке тривало приблизно з 930 по 1030 рік. Незважаючи на казкову форму, саги найчастіше досить точно передають інформацію, факти і події, що відбувалися в той час, і можуть бути серйозними історичними джерелами.

На жаль, людина, яку звали Рагнар Лодброк або Рагнар Шкіряні Штани, жила, імовірно, за сто років до «Століття саг», тому відомості про нього вкрай незначні. Все, що нам про нього відомо, міститься в «Пасмі про синів Рагнара», яке входить в цикл «Саги про давні часи». Та й саме «Пасмо» тільки в загальних рисах розповідає його біографію, більше часу там приділено долі його синів.

Популярні новини зараз
Якщо не встигли здати в банк – радійте: монети номіналом 5 копійок можна дорого продати Всі дані передадуть до податкової: доведеться заплатити за кожен метр Українцям допоможуть вижити: виплатять по 3600 грн на кожного члена сім'ї Зібрав долари на "чорний день" - отримай штраф: в Україні змінилися правила зберігання валюти
Показати ще

Життєпис Рагнара містить і суто міфологічний компонент. Так, наприклад, «Пасмо» оповідає про те, як він в поєдинку хоробро переміг величезного змія. Але скандинавські саги примітні якраз тим, що вигаданих персонажів в них практично не буває. Так що частину викладеної в них біографії Лодброка цілком можна вважати справжньою.

Конунг Данії

За наявними відомостями, Рагнар Шкіряні Штани мав якесь відношення до шведсько-норвезької династії Інглінгів, як і його батько, конунг данських племен Сігурд Кільце.

Так що, на відміну від персонажа серіалу, Лодброк не був простим вікінгом. Він був, висловлюючись на європейський манер, принцом. І свій трон успадкував по праву. Його батько Сігурд мав репутацію успішного воєначальника, який здобув перемогу над Харальдом Боєзубом в битві при Бравеллірі в Східному Гаутланді. (південь Швеції).

Син виріс до пари батькові. Імовірно в проміжку між 835 і 865 рр. н.е. Рагнар зробив ряд успішних походів в Англію і землі франків, чим нечувано поповнив казну, свій особистий добробут і заробив відповідну репутацію. За легендою на його бойовому прапорі був зображений один з воронів бога Одіна, який вказував крилом напрямок. Все своє життя Лодброк залишався язичником. Мало того, згідно з деякими даними, він вважав себе прямим нащадком Одіна.

Облога Парижа

Кульмінацією походів Рагнара стала облога Парижа в 845 році. Немає ніяких даних, що ватажком війська скандинавів в той момент був саме він, але непрямі ознаки вказують саме на це. На той момент на Півночі Європи просто не
було нікого іншого, хто міг би дозволити собі таке масове вторгнення.

На початку весни 845 року до узбережжя Франції припливли 120 кораблів, на яких знаходилися близько 5000 вояків. Вони пропливли по річці Сені і взяли Париж в облогу. Королем Західно-Франкського королівська тоді був Карл II на прізвисько Лисий. Він володів землями не тільки у Франції, але на території сучасних Італії та Німеччини. І ніяк не очікував зухвалого удару прямо в серце своєї держави.

Париж капітулював, але Карлу вдалося домовитися з Рагнаром. Вікінг погодився взяти грошима. Король виплатив переможцю 7000 фунтів срібла, але Рагнар вирішив, що цього мало. Він дійсно не зачепив Париж, але, повертаючись додому, грабував всі французькі землі, через які проходив. Саме після його візиту в Париж, в молитвах місцевих монастирів з'явилася фраза: «Визволи нас Бог від меча норманна!».

Смерть і спадщина

Але в 865 році, коли Рагнар звично вирушив грабувати англійців, його чекала рокова невдача. У Нортумбрії, на півночі острова, його корабель сів на мілину, і конунг потрапив в полон до короля Елли II. Елла, якому вікінги доставляли чимало проблем, наказав кинути Рагнара в яму зі зміями, де той помер від численних ран та отрути.

Легенда свідчить, що останніми словами конунга були: «Як захрюкали б мої рідні поросята, якби знали вони, як нині є мені, старому кабану!». Елла зрозумів, що радіти рано, адже у Рагнара залишилися дорослі сини, які обов'язково прийдуть мстити за батька.

І не помилився. Через якийсь час до берегів Нортумбрії причалило військо на чолі з Бйорном Залізнобоким, Іваром Безкосним і Сігурдом Змієоким, які були вкрай незадоволені тим, як король Елла обійшовся з їх батьком. Війська англійців були розбиті, а сам Елла II страчений. Все східне узбережжя Англії було розграбовано.

Дружини

Першою дружиною Рагнара в серіалі показана войовниця Лагерта. Вона згадується в сагах, але історики все ж вважають її персонажем міфічним, що володіє напівбожественними якостями. Зокрема, вона передбачала смерть Рагнара від укусу змії, тому і пошила йому ті самі шкіряні штани, які стали його прізвиськом. Втім, штани вікінгові не допомогли.

Зате дві інші дружини Лодброка - персонажі цілком земні. Це Тора - дочка гаутского ярла Херреда, яка і народила йому Бйорна, Івара і Сігурда. І Аслауг - дочка легендарного Сігурда, який за переказами зарубав змія Фафнира.